Fyring af statsansatte sat ulovligt i gang

Skønt Finanslov 2002 formelt set ikke er vedtaget endnu, sparkes statsligt ansatte i hobevis allerede nu på gaden, mens de statslige chefer sendes på kurser, hvor konsulenter underviser i at fyre ansatte på en “skånsom” måde. De Statsansattes Kartel betegner fyringerne som uberettigede/værende uden lovlig hjemmel.

Fyringerne strider ifølge fagforbundene i De Statsansattes Kartel imod de gældende regler. Folk kan ikke fyres alene på baggrund af finanslovforlig. De tusinder af statsligt ansatte, som regeringen med Finanslov 2002 vil smide på gaden, kan først opsiges, når finansloven er endeligt vedtaget. Fyres de alligevel inden, så er der tale om uberettigede fyringer, mener de Statsansattes Kartel, der er gået til folketingets ombudsmand, for at få stoppet de igangværende fyringsrunder.

De statslige arbejdsgiveres iver efter at få folk fyret så hurtigt som muligt synes udtalt. Erhvervs- og Boligstyrelsen har allerede afskediget de første 25 ansatte, mens Miljøministeriet er ved at udskrive 290 fyringssedler. Samtidig sendes statslige chefer på kursus efter sigende med det formål at lære at fyre ansatte på en skånsom måde. Der er desuden indgået aftaler med Dansk Mentalhygiejne Center om psykologhjælp til fyrede efter behov, og ministerierne kan søge om 8.000 kr. pr. fyret i en særlig omstillingspulje.

Hastværket med at skille sig af med folk, ødelægger imidlertid bestræbelserne på at undgå så mange fyringer som muligt – via frivillige fratrædelsesordninger mv., mener formanden for de Statsansattes Kartel. Peter Waldorff. Besparelserne og dermed også fyringerne skal gå som hu-hej vilde dyr, fordi regeringen vil gennemføre de omfattende nedskæringer allerede i år. Fyringerne kunne være sket på en langt mere konstruktiv og værdig måde, mener han.

Sådanne menneskelige hensyn er der imidlertid ikke plads til. De statslige arbejdsgivere vil ikke en gang vente til, at Finansloven er vedtaget, før massefyringen af personalet går i gang – på en påstået skånsom måde.

Netavisen 7. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne