Det verdensøkonomiske Forum i New York mødes af freds- og antiglobaliseringsprotester

Tusindvis af aktivister forbereder sig i disse timer på at møde Det verdensøkonomiske Forum (WEF – World Economic Forum) med massive protester, når det gennemfører sit topmøde i New York – efter at det er blevet flyttet fra Davos, Schweiz, hvor man har frygtet massive protester igen i år. Nu finder det sted på Waldorf-Astoria hotellet på Manhatten.

Det vil samtidig være den første større markering af den forsatte kamp mod de multinationale selskaber og deres globaliseringpolitik efter den 11. september. Og samtidig vil det være en stor udfordring for den amerikanske fredsbevægelse – der ikke er blevet mindre af, at den amerikanske præsident i sin årlige tale om nationens tilstand lovede amerikanerne og verden mer krig, i mange år. (Se Bush: Krig, krig – og atter krig!)

Forskellige grupperinger og koalitioner forbereder protester og demonstrationer i New York i forbindelse med WEF-mødet. Der er det anarkistisk prægede Anticapitalist Convergence, paraplymobiliseringen Another World Is Possible, der er National Student Mobilizations modkonference – og der er International Actions Centers protestdemonstrationer og aktiviteter, der forbinder antiglobaliseringskampen med kampen mod krigen og de sociale nedskæringer under Bush-administrationen.

Den 2. februar har antikrigskoalitionen A.N.S.W.E.R (Act Now to Stop War & End Racism) opfordret til en ny stor demonstration indenfor rammerne af aktionsdagene.
Som overskrift sætter de følgende proler:

‘Erklær krig mod arbejdsløshed, fattigdom og massefyringer – ikke mod det afghanske folk’
og
‘Penge til jobs, uddannelse og sundhed – ikke til krig i Afganistan’

Ifølge CorpWatch udgør tre større internationale møder i de kommende dage – i New York og Brasilien – den første større udfordring for bevægelserne mod de multinationale selskabers globaliseringspolitik siden.

Udover WEF-mødet er det modtopmødet – det andet årlige møde i World Social Forum i Porto Alegre, Brasilien, der vil samle titusinder af deltagere under parolen ‘En anden verden er mulig’ (‘Another world is possible’).
Begge disse møder varer fra den 31. januar til 4. februar.

Samtidig afholder FN fra 28 januar – 8. februar et større forberedende møde i New York før det planlagte ‘Verdenstopmøde om bæredygtig udvikling’ i august måned i Johannesburg, Sydafrika. Hundreder af NGOer vil i forbindelse med forberedelsesmødet forsøge at genoplive ‘ånden fra Rio’ 10 år efter.

Netavisen 31. januar 2002

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne