Kritik fra udlandet kritik hagler ned

Den danske regering skal forklare sit reaktionære frontalangreb på udlændingene, ulandsbistanden, uafhængig menneskerettighedsforskning o.s.v. over for en stadig mere kritisk omverden.
Den liberale sydafrikanske biskop Desmond Tutu har erklæret, at nedskæring af ulandsbistanden er det dårligste signal, der kan sendes i en verden, der fører krig mod terror og fattigdom.
FNs menneskerettighedskommissær Mary Robinson har specifikt kritiseret regeringens beslutning om at nedlægge Menneskerettighedscentret og lægge det direkte ind under regeringens kontrol. Det er i strid med en FN-anbefaling om, at der opbygges uafhængige menneskerettighedscentrer.

Og siden den beskidte valgkamp, der blev ført som en konkurrence i fremmedfjendskhed, har kritikken haglet ned fra mange sider – også fra en række søsterpartier til de danske regeringspartier. Ikke mindst den parlamentariske alliance med Dansk Folkeparti, der er parlamentarisk grundlag for regeringen, og som har krævet støtten betalt med antidemoktratiske ‘opstramninger’ er udsat for hård kritik.
Ikke helt med urette opfattes det som en situation, der er parallel med Haider-situationen i Østrig.
Dansk Folkeparti er godt nok ikke regeringspartner, men dets politik er unægtelig på bordet.

Det gik helt galt for den konservative danske udenrigsminister, da han skulle forsvare regeringens politik overfor omverdenen på det meget sete BBC-program Hard Talk i aftes. Over for en velforbedt journalist, der ikke led af de danske mediepingers ubeherskede trang til mikrofonholderi, bonkammerateri med ministeren og andægtige respekt for autoriteterne, kom Møller på glatis.

I en sådan grad at han direkte løj, da han hævede, at der ikke var økonomiske nedskæringer eller tvangsforanstaltninger overfor fattige flygtninge og indvandrere i den lovpakke, som Bertel Haarder i dag præsenterede. Møller forsøgte at gøre det hele til et spørgsmål om at sende folk, der kom til Danmark med det formål ‘at myrde og røve’ – det sagde han faktisk! – ud af landet igen.
Da han blev spurgt om nedlæggelsen af det danske menneskerettighedscenter ikke var en del af betingelsen for Dansk Folkepartis støtte til finanslov 2002 forsøgte han at snakke udenom, så det stod klart for alverden, at netop det er tilfældet.

Det gjorde det ikke bedre, at Møllers engelsk var ubehjælpsomt. Alle de hule fraser på valgkampsdansk lød helt forkert i hans oversættelse . . .
Danmarks image har fået et internationalt problem i højreregeringen. Danskerne har fået et større problem: dens reaktionære politik.

Se også
Alle udlændinge på ‘tålt ophold’

Netavisen 18. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne