Arriva Danmark A/S

Ifølge oplysninger fra www.myldretid.dk er Arriva Danmark A/S Danmarks største busselskab med 37 pct. af kørslen, ca. 1.200 busser og ca. 4.000 ansatte. Arriva Danmark er ejet af den britiske busgigant Arriva plc., der i 1997 kom til Danmark ved købet af aktiemajoriteten i Unibus. I marts 1999 købtes tillige Bus Danmark. Senest har Arriva købt det skandaleramte busselskab Combus fra Trafikministeriet.

Den 30. maj 1999 sammenlagdes selskaberne Unibus Rutetrafik og Bus Danmark. Det nye navn er Arriva Danmark A/S. Købet af Combus fandt sted i midten af januar 2001 og skete med tilbagevirkende kraft pr. 1. januar. Kørslen fra Combus videreføres siden 1. maj 2001 i selskabet Arriva Skandinavien A/S, der til næste år fusioneres med Arriva Danmark. De øvrige ca. 50 pct. af Combus er videresolgt til Connex Transport Danmark, der overtog kørslen 1. maj 2001.

Arriva-koncernen har en årlig omsætning på ca. 19,6 mia. kr. og havde i 1999 23.600 medarbejdere. Arriva havde inden frasalget af halvdelen af Combus ca. 1.700 busser og 5.500 medarbejdere i Danmark. Connex Transport overtog ca. 550 busser og ca. 1.400 medarbejdere.
Arriva kører busser i Storbritannien (med ca. 8.000 busser), Spanien, Portugal, Holland, Danmark og Sverige samt desuden på skinner i Holland og Storbritannien.
Arriva skal stå for driften af metroen i København, når den engang åbner.
Arriva plc. er børsnoteret i London. De tre største ejere er Prudential Portofolio Managers Ltd., Royal & Sun Alliance Insurance Group plc. og Legal and General.

En af VK-regeringens første beslutninger var at overdrage jernbanedriften i Vestjylland – 15 pct. af den danske jernbanedrift – til Arriva. Erfaringerne fra England med Arriva som jernbaneadministrator er katastrofale.

Se også
Hvem dikterer os Arriva?

Kommunistisk Politik 1, 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne