VK-regeringen vil bryde overenskomster

Den borgerlige regering vil lovgive omkring overenskomster – og trues med retssager fra faglige topledere – og med det, der er ‘værre’ …

Claus Hjort Frederiksen, Beskæftigelsesminister, vil gribe ind i overenskomster, selv om det vil bryde med FN´s internationale arbejderorganisation ILO´s konventioner. Det er VK-regeringens udspil på det arbejdsmarkedspolitiske område, der skaber ravage: Ophævelser af eksklusivaftaler, forbud mod begrænsning af deltidsarbejde og krav om at tilhøre bestemte arbejdsløshedskasser.
– Jeg vil lytte til ILO, og er der tale om en overtrædelse, så vil jeg lytte grundigt, lyder den arrogante kommentar fra Claus Hjort Frederiksen.
Ministeren begrunder sin indstilling med, at individet kommer i første række; men nægter samtidig at gribe ind overfor virksomheder, der kun giver arbejde på deltid.

Formanden for BAT-kartellet og gruppeformand i SiD, John Larsen, vil trække VK-regeringen i retten med krav om erstatning, hvis den lovgiver mod eksklusivaftaler.
– Vi har måttet betale for at få eksklusivaftalerne som en del af overenskomsten. Derfor har bestemmelserne naturligvis en pris. Hvis regeringen forbyder eksklusivaftaler tager den dermed noget fra den ene af parterne bag overenskomsten. Det er ren ekspropriation. Og når staten eksproprierer, skal staten naturligvis betale erstatning, udtaler John Larsen.

John Larsen udtaler sig ikke om, hvilke forventninger han har til udfaldet af en retssag; men der skal i hvert fald andre aktiviteter til, hvis hans principielle standpunkt skal opnås:
– Den påtænkte lovgivning er et indgreb i overenskomsterne, som vi naturligvis under ingen omstændigheder kan acceptere.

Retssager eller ej: VKs angreb må slås tilbage gennem mobilisering af de arbejdendes kampkraft.

Netavisen 6. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne