Fyn – en ny arbejdsløsheds- og fattigdomsø

Fynboerne kan som følge af den økonomiske krise, der for alvor er ved at hærge Danmark, se frem til stærkt stigende arbejdsløshed og en svagere udvikling i familieindkomsterne end folk i resten af landet, spår de økonomiske eksperter.
Krisen kradser. Regeringens og økonomiminister Marianne Jelveds gentagne forsikringer om, at her går det godt, her går det godt – at Danmark ikke i særligt omfang vil komme til at mærke følgerne af den internationale økonomiske krise, er ved at blive gjort til skamme.

Et af de områder, som vil blive hårdest ramt af krisen, er Fyn. Det dokumenteres allerede af antallet af aktie- og andelsselskaber, der foreløbigt er gået konkurs i år. På landsplan har tallet været kraftigt stigende. 19,2 pct. flere virksomheder har drejet nøglen rundt, men det er næsten intet sammenlignet med udviklingen på Fyn. Her er antallet af konkurser eksploderet med en stigning på 62 pct.

Opgørelsen af konkurser er udarbejdet af Købmandsstanden, hvis seneste analyse viser, at 32 pct. – hver tredje – af de danske aktie- og anpartselskaber i år kører med underskud. Mange selskaber er på vej mod konkurs. Det er kun toppen af isbjerget, vi har set.
Fremtidsudsigterne er mørke. Over hele landet og ikke mindst på Fyn, der kan se frem til at blive en sand arbejdsløsheds- og fattigdomsø set i forhold til resten af landet. Det fremgår også af den nyeste konjunkturrapport for den fynske region udarbejdet af Danske Banks analyseafdeling.

Opbremsningen i det økonomiske opsving, der har været på Fyn de seneste år, er voldsom. Industri-eksporten er faldet markant og har ramt/vil ramme meget hårdt som følge af en stor koncentration af industrivirksomheder på øen.
En række fynske virksomheder har allerede fyret folk, bl.a. Cabinplast, Dan-Foam, Impact, Marcia, Skako, Danionics, Kansas og Impact, og flere vil utvivlsomt melde sig i de kommende måneder. En stor del af de 10.000 arbejdspladser indenfor industrien, som Danske Bank, forventer vil forsvinde i løbet af næste år, vil forsvinde fra det fynske landkort.

Den fynske ledighed ligger i dag væsentligt over landsgennemsnittet – og den kedelige førerposition er der absolut ingen udsigt til at slippe af med. Tværtimod. Fyn synes stærkt på vej til at blive et nyt arbejdsløsheds- og fattigdomsområde i Danmark. Konsekvenserne af den økonomiske krise, som nu for alvor ruller ind over Danmark, vil blive meget alvorlige – for fynboerne som for den almindelige brede befolkning i al almindelighed.

Netavisen 20. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne