Kansas lukker og slukker

De sidste 50 ansatte på Kansas i Odense afskediges, og produktionen flyttes til Litauen. Hermed har Europas største producent af arbejdstøj flyttet al sin produktion til lavtlønsområder i Østeuropa med fyring af adskillig hundreder af syersker i Danmark til følge.

Dermed er en af Odenses store arbejdspladser forsvundet fra landkortet. For ti år siden beskæftigede fabrikken 800 arbejdere i Danmark, for tre år siden var antallet nede på 200, og nu smides resten på porten næste forår. Al syning af arbejdstøj stoppes i Danmark. Tilbage bliver 25-30 ansatte, der skal brodere logoer på tøj og lave mindre tilretninger mv.

At flytningen af produktionen til lavtlønsområder østpå- til Litauen, Ukraine og Rusland – drejer sig om at opnå højere profit på produktionen af arbejdstøj, lægger ledelsen af Kansas ikke skjul på. Det er nødvendigt at anvende den ekstremt billig arbejdskraft i disse lande, hvis firmaet skal kunne klare sig i den skærpede internationale konkurrence.

Kansas er i dag Europas største producent af arbejdstøj efter i de seneste år at have opslugt en række af konkurrenterne. En position, som de med næb og klør vil beholde. På bekostning af deres ansatte i bl.a. Danmark, der har været med til at betale for firmaets ekspension i form af fyresedler.
Nu er en epoke for en af Odenses/Fyns en gang største og mest kendte arbejdspladser snart afsluttet. Endegyldigt. I profittens hellige navn.

Netavisen 10. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne