Skandaløse forhold for handicappede

Omsorgssvigt, ydmygende behandling og umyndiggørelse er hverdagen for en stor del af de svagest stillede handicappede, men den offentlige hjælp til de handicappede er det hele taget under al kritik i dagens Danmark. skandaløs ringe. Ledsagehjælp er trods lovpligtig næsten en saga blot.

En nylig afsluttet kulegravning af de danske handicappedes levevilkår er en bombe under myten om Danmark som et velfærdssamfund. De tider er som følge af flere års nedskæringer, omstrukturering og privatisering indenfor den offentlige sektor – af afmonteringen af den såkaldte danske (nordiske) velfærdsmodel i EU-tilpasningens navn – historie.

Forholdene for fysisk og psykisk handicappede på Københavns Amts tre botilbud er usle: Beboerne udsættes for omsorgssvigt, ydmyges samt holdes uden for med- og selvbestemmelse, fremgår det af kulegravningen. De vaskes og får bleskift for åben dør, sidder på toilettet og venter på hjælp i op til en halv time, afskæres fra selv at brygge sig en kop kaffe mv.
Dertil kommer, at de handicappede ikke får den lovpligtige ledsagerhjælp 15 timer om måneden til besøg, cafeture, biografture m.v. Ofte er de pårørende den eneste kontakt, som de handicappede har til verden udenfor.

Den såkaldte Servicelov fra 1998, som efter sigende skulle afskaffe institutionaliseringen og øge de handicappedes ret til selvbestemmelse, virker ikke. Virkeligheden står i skærende kontrast til loven, fastslår Stig Langvad, formanden for de Samvirkende Invalideorganisationer – mens Jan Jørgensen, formand for Dansk Handicapforbund, konkluderer: der er tale om et direkte brud på FN’s regler om ligebehandling af handicappede fra 1994.

De selvsamme politikere, der bærer ansvaret for de mildt sagt skandaløse forhold, står på nakken af hinanden for at love forbedringer for de handicappede i Danmark. Man vasker nu hænder i den helt store stil ovenpå den afslørende kulegravning af de handicappedes forhold anno 2001. I et desperat forsøg på at løbe fra ansvaret.

Netavisen 22. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater