Stop nedskæringerne!

Af Troels Riis Larsen
Danmerks Kommunistiske Ungdomsforbund DKU

Alle der har været i et overfyldt klasselokale ved at pladsen er trang, luften er dårlig og hovedpinen ofte melder sig. I forvejen er klasserne tit og ofte fyldt til bristepunktet. Men i år er vi kommet skridtet nærmere på den sorte skole. 34 elever i en klasse er ikke bare uholdbart – det er rent ud sagt at skide på elevernes forhold. Og det er præcis hvad amterne gør. Koldt og kynisk har man nemlig regnet med, at en del ville falde fra efter lidt tid og derfor ville klassen nå ned på et niveau på 0mkring 28 elever. At 28 elever i forvejen er alt for højt (de fleste klasselokaler er bygget til 24 elever) fortæller de kyniske amter intet om.

Reelt set er det nedskæringer det drejer sig om. Ved at putte flere ind i klasserne slipper man for at oprette ekstra klasser og dermed sparer man penge. Det giver også mindre læretid per elev – igen er det penge sparet. Nedskæringspolitik rammer altid de svageste hårdest. Det er dem, der bliver tvunget til at droppe ud af ungdomsuddannelserne.
I 1999 var kampen mod de høje klassekvotienter på dagsordenen da NU ER DET NOK bevægelsen kæmpede for elevernes forhold. I dag ser man at eleverne dengang havde ret, da de påstod at konsekvensen af den nye læreroverenskomst betød forringelser for eleverne. Dengang stod DKU på barrikaden og støttede gymnasieelevernes kamp. Nu er kampene igen blusset op, og igen støtter DKU op om elevernes retfærdige kamp mod nedskæringer på uddannelsesområdet.

– Nej til nedskæringer!
– Ned med klassekvotienten!

Netavisen 30. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne