Assens på barrikaderne

Forældrenes og pædagogernes årelange kamp for at få opsagt aftalen mellem ISS og Assens Kommune om drift af fire daginstitutioner i byen førte onssdag til arbejdsnedlæggelse. Torsdag blev der afholdt et daglangt møde mellem ISS Care Partners og tillidsrepræsentanter og ledere fra de fire institutioner. På baggrund af indrømmelser fra ISS får selskabet en ‘ny chance’.
– Vi er ikke færdige endnu, siger forældrerepræsentant Søren Kjær. – Men vi har givet ISS en chance, så må vi se hvad der sker.
Bestyrelserne forlanger adgang til budgetter og regnskaber, som de skal have ifølge vedtægterne – hvad ISS har undladt. Og pædagogerne har opstillet en hel stribe krav til samarbejdet, som ISS nu vil forhandle om.

1 år under ledelse af ISS har ellers været mere end nok for pædagogerne og forældrene i Assens. De har forlangt, at daginstitutionerne i byen atter lægges tilbage i kommunal regi, da privatiseringen af børnepasningen har ført til forringelser og nye forringelser lurer lige om hjørnet. Kommunen fastholder imidlertidigt aftalen med ISS, hvilket onsdag fik pædagogerne til i protest at nedlægge arbejdet kl. 14.00 og gå til fagligt møde. Et skridt, som fandt fuldt forståelse blandt forældrene.

Baggrunden for forældrenes og pædagogernes oprør er de alvorlige følger for pasningen af børnene, som privatiseringen har medført. For at ISS kan sikre sig en god profit, er daginstitutionerne blevet påtvunget en nye række nye udgifter, som kun har kunnet hentes ud af de midler, som ellers er afsat til den daglige drift af daginstitutionerne. Med forringede arbejdsforhold for pædagogerne til følge – og dermed også forringede vilkår for pasningen af børnene.

Oveni kommer beslutningen om, at ISS for at styrke profitten fremover vil trække yderligere penge ud af driftsbudgetterne. Penge, der efter sigende skal gå virksomhedens afdeling for udvikling af det pædagogiske arbejde, men vil få nye alvorlige konsekvenser for pædagogernes arbejdshold og gå ud over pasningen af børnene/det daglige, pædagogiske arbejde i daginstitutionerne.

Torsdag mødte tillidsrepræsentanterne for pædagogerne samt lederne af de fire daginstitutioner til et hasteindkaldt møde med repræsentanter for ISS. Op til mødet har den administrerende direktør i ISS CarePartner Søren Gaardboe åbent truet med at fyre samtlige pædagoger på grund af den “ulovlige” (overenskomststridige) arbejdsnedlæggelse.
At forringelserne hænger direkte sammen med ISS s ønske om at tjene fedt på pasningen af børnene i Assens, indrømmer Søren Gaardboe. ISS tjener ikke tilstrækkeligt i øjeblikket, og der er jo tale om en forretning. Børnepasningen skal give et pænt overskud til ledelse og aktionærer. Prisen betales af pædagoger, forældre og børn.

Overdragelsen af rengøringen til Jydsk Rengørongsselskab (nu ISS) blev fra starten mødt med stærke protester fra forældre og pædagoger, der til fulde har fået deres værste anelser bekræftet.

Åbent brev til borgmesteren fra pædagogerne ved institutionerne i Assens

Se også
ISS i strid modvind

Assens på barrikaderne:
Børn – dem privatiserer man da Kommunistisk Politik 10, 2000
Fra ét monopol til et andet Kommunistisk Politik 23, 1999

Netavisen 24. august 2001, Opdateret 25. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne