Kamp mod underbetaling kendt “lovlig”

RestaurationsBranchens Forbunds (RBF´s) kamp for at tegne overenskomst med Teaterkælderen, der på groveste vis underbetaler sine tjenere, er i overensstemmelse med de fagretslige regler, har Arbejdsretten netop fastslået
Dermed har tjenerne foreløbigt vundet en delsejr i den langvarige kamp mod Teaterkælderen, der har nægtet at tegne overenskomst med deres forbund, RBF. En sejr, der styrker kampen mod den kyniske underbetaling af de ansatte tjenere, som Teaterkælderen, der ligger under Det ny Teater i København, praktiserer.

Blokaden, som RBF i slutningen af forrige teatersæson startede mod Teaterkælderen, er et lovligt kampskridt, lyder dommen fra Arbejdsretten. RBF har da også omgående truet med at genoptage blokaden, når den nye sæson åbner på Det nye Teater – med mindre direktøren for Det nye Teater og Teaterkælderen, Niels Bo Valbo, indleder forhandlinger om en overenskomst med RBK inden 15. September (sæsonstarten).

Den manglende overenskomst med RBF betyder, at tjenerne arbejder for en timeløn på mellem 90 og 105 kr. i timen, hvilket er op til 30 kr. under den overenskomstfastsatte løn. At tjenerne får så elendig en løn for deres arbejde, begrundes af Teaterkælderen med, at de udover deres arbejde som tjenere også er blevet ansat, fordi de kan optræde med for eksempel artisteri eller sang eller kan spille på et instrument.
Trods de kunstneriske færdigheder, arbejder de imidlertid først og fremmest som tjenere, fastslår RBF. Der er tale om en restauration. Hovedopgaven er at servere for gæsterne, hvorfor de ansatte har krav på at blive aflønnet som tjenere efter de toverenskomstfastansatte løniveau.

Der er endnu ikke faldet dom i en anden, civil sag, hvor Teaterkælderen står anklaget for at have bortvist – fyret – en række kokke, fordi de havde henvendt sig til RBF med ønsket om at få tegnet en overenskomst mellem RBF og Teaterkælderen. Arbejdsgiveren påstår derimod, at der var tale om en arbejdsvægring.
Kampen for en overenskomst og for en rimelig løn til de ansattte i Teaterkælderen fortsætter.

Netavisen 22.august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne