Regeringsforslag til barselsorlov hullet lappeløsning

Regeringspartierne blev i dag enige om at forlænge barselsorloven med 12 uger over to år – samt give fædre to ugers ekstra fædreorlov. Samtidig bevares børneorloven på 60 pct. af dagpengene. Forlængelsen vil ske med otte uger fra nytår og yderligere med fire uger fra 2003.

Finansieringen skal på plads under efterårets forhandlinger om finansloven, og SF har gjort en forlængelse til et krav for at støtte en aftale.
Der er ikke lagt op til at forbedre familiernes økonomi under barsels-og forældreorlov. Med forslaget ønsker Socialdemokratiet at markere, at de ikke vil tvinge fædrene hjem til børnepasning. Det overlades forsat til mødrene.

Samtidigt lægges der op til at bevare børnepasningsorloven på 52 uger. Den er forsat afhængig af arbejdsgiverens accept, men forslås gjort mere fleksibel. Det store problem omkring børnepasningsorloven, nemlig at regeringen har skåret økonomien ned til 60 procent af dagpengene, løses ikke. Det er direkte overført fra EU’s arbejdsmarkeds-og socialpolitiske beslutninger – den nyliberalistiske model, hvor alle offentlige ydelser skal langt ned under mindstelønnen.

Regeringsudspillet til udvidet barselsorlov må betegnes som en helt utilstrækkelig lappeløsning, hvor de nye lapper ikke engang kan dække de kendte huller.

Læs også Der barsles valgflæsk

Netavisen 16. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne