Indvandrerne: ‘Bunden af bunden’

De danske indvandrere tilhører den underste del af arbejderklassen – med de laveste lønninger, den højeste arbejdsløshed, de ringeste boligforhold og de færreste faciliteter. Det dokumenteres i en ny omfattende undersøgelse af indvandrernes levevilkår

Det er ganske vist – trods alle reaktionære myter om det modsatte. Indvandrernes og flygtningenes levevilkår er markant blandt de ringeste i Danmark. De tilhører UnderDanmark – med elendige job til en ussel løn og klart ringere boligforhold. En situation, der ikke ændrer sig mærkbart, selv for de indvandrere, der har boet i Danmark i årevis.

Det viser en undersøgelse af indvandrernes levevilkår, som dr. scient. Pol. Flemming Mikkelsen fra Københavns Universitet har været med til at lave sammen med analyseinstituttet Catinet, baserende på modersmålsinterview med mere end 5000 flygtninge/indvandrere.

De ringe økonomiske forhold betyder, at indvandrerne har langt færre kvadratmeter til rådighed, de bor flere mennesker på en mindre plads, og de har langt færre faciliteter end den øvrige befolkning i gennemsnit. De har oftest de dårligste og dårligst lønnede job på det danske arbejdsmarked, hvis de overhovedet har arbejde. Arbejdsløsheden ligger klart højere end for danskerne i almindelighed.

Mange forsøger for at komme ud af arbejdsløsheden at overleve som selvstændige erhvervsdrivende – åbner pizzariaer, kiosker, grønthandlere mv. – uden at deres økonomiske forhold af den grund bliver væsentlig bedre. De kan ofte kun overleve ved at knokle som gale og ansætte familiemedlemmer og andre fra deres sociale kontaktflade som billig arbejdskraft. Følgevirkningen er, at de marginaliseres yderligere i samfundet, mener Flemming Mikkelsen.

Marginaliseringen af indvandrerne hænger sammen med strukturerne i samfundet. Med den skyhøje arbejdsløshed, og for de heldige, der har et arbejde, deres position som ufaglært arbejdskraft med de ringeste job til de laveste lønninger. Med den kendsgerning, at de tilhører den danske arbejderklasse – den del af arbejderklassen, der står længst nede i hierarkiet i klassesamfundet Danmark

At styrke arbejderklassens kamp mod arbejdsløsheden og for bedre levevilkår er den bedste måde til at modvirke en yderligere marginalisering af indvandrerne og magthavernes stadige bestræbelser på at puste til racismen.

Netavisen 7. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne