Fem pct. lønforhøjelser til SIK

Søndag blev der indgået en ny overenskomst mellem de ufaglærte grønlænderes fagforening SIK og landsstyret, der gav en lønforhøjelse på fem pct. over to år. Dermed er konflikten indstillet. De 275 punktstrejkende flyterminalarbejdere og sundhedsarbejdere er gået i arbejde igen – og hjemmestyrets lockoutvarsel af 1100 SIKere annulleret.

Aftalen giver SIK fem procent i lønforhøjelser fordelt på 2 år. Heraf går der 0,7 procent til pension. SIKs oprindelige krav var på 6,8 pct. Hjemmestyret havde tilbudt 3 ½ pct. og senere forhøjet det til 4, men endte altså på 5 – hvilket er under overenskomsten fra 99, der gav et løft på 6,63 pct.

SIKs formand Jess G. Berhelsen udtrykker tilfredshed med aftalen, der ‘giver de ufaglærte et tiltrængt løft på grundlønnen’. Om det er stort nok vil medlemmerne bedømme. Landsstyret og kommunerne blev presset af strejken, som ikke mindst ramte turistindustrien mærkbart, til at sprænge det forhåndsfastsatte loft.

Den grønlandske konflikt og den fortsatte uro blandt fiskerne i forhold til KgHs prisfastsættelser viser, at klassemodsætningerne i Grønland skærpes både i forhold til private og offentlige arbejdsgivere i takt med at der udvikler sig et grønlandsk bourgeosi.

Netavisen 2. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne