Arla Foods slagter mejerier og massefyrer arbejdere

Konsekvenserne af, at det svenske firma Arla Foods har opnået total monopolstilling på det danske og svenske marked viser sig nu med lukning af 1/3 af alle mejerier og fyring af godt 1000 arbejdere alene i Danmark.

De danske og svenske mejeri-arbejdere kommer til at betale dyrt for, at Arla Foods har sat sig solidt på oste- og mælkeproduktionen i de to lande. Den svenske mejerigigant har netop fremlagt planerne for, hvordan man vil udnytte den absolutte monopolstilling i de to nordiske lande til fortsat at kunne sikre sig maksimalprofitter og forøge produktionen kraftigt på verdensplan.

Arla Foods, der sidste år via fusionering opslugte det danske mejerimonopol MD og satte sig solidt på det danske marked, ønsker at forøge produktionen med 10 pct. pr. år i de kommende år. Det skal ske via opkøb af nye virksomheder, nye fusioner, fremstilling af nye forædlede mejeriprodukter, og ikke mindst via en gennemgribende modernisering af produktionsapparatet samt effektivisering af produktionen. Der skal simpelthen presses mere ud af den enkelte ansatte.

I alt 17 mejerier i Danmark og Sverige skal nedlægges ud af 54, en tredjedel af Arla Foods mejerier, og 1054 danske mejeriarbejdere sparkes på gaden de næste 5 år – uden at det kommer til at bevirke nogen nedgang i produktionen. Målet er ikke blot at fastholde, men styrke Arla som et af de førende mejeriselskaber i verden. På nuværende tidspunkt er Arla det fjerdestørste mejeri-monopol i Europa set i forhold til omsætningen, og man satser hårdt på at rykke ind på en lang række nye markeder de kommende år for yderligere at udvide sin markedsandel.

Det er mejeriarbejderne, de kommer til at betale prisen for, at Arla Foods vil ruste sig til øget kamp på verdensmarkedet i form af fyringer og stærkt forringede arbejdsforhold for de tilbageblevne godt 17.500 ansatte. Samt forbrugerne i form af monopolpriser.
Som Arla fastslår, så har man ikke akutte indtjeningsproblemer. Tværtimod. Det går bedre, end man forudså sidste år. Men alligevel skal profitten styrkes på for at stå endnu bedre rustet i den skærpede konkurrence med de udenlandske monopoler indenfor mejeri-branchen og skovle endnu flere penge i kassen. På det område er monopolerne umættelige og bruger alle til rådighed stående midler.

At slagtningen af mejerierne udover massefyringen af arbejdere vil få yderst alvorlige konsekvenser følger for beskæftigelsessituationen i en række mindre danske provinsbyer, som f.eks. Grenå. Det er vel ikke Arlas problem!

Den skærpede internationale konkurrence, fusioneringer og den øgede monopolisering er en del af baggrunden for de omfattende massefyringer, som rammer en række lande. Men også den økonomiske krise bl.a. i USA og Tyskland begynder at slå igennem i Danmark. Den hårdt ramte IT-branche har længe gennemført fyringsrunder. Senest er eHuset gået i betalingsstandsning og samtlige 300 medarbejdere er fyret.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser tegn på økonomisk tilbagegang. Virksomhedernes investeringsbudgetter skæres ned og varelagrene formindskes i et forsøg på at tilpasse sig krisen. Især slår afsætningsvanskeligheder for eksporten igennem, samtidig med at boligbyggeriet er faldet stærkt.
Det betyder at store fyringsrunder er på vej.

Netavisen den 30. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne