Tyrkiet: “Dydens parti” er det 23. parti som er blevet forbudt

Af A. Levent Tüzel, formand EMEP

Det islamisk orienterede og reaktionære Dydens Parti er blevet lukket af forfatningsdomstolen fredag den 22. juni under påskud af, at partiet er ‘et centrum for religiøst fundamentalistiske aktiviteter’. Denne beslutning har endnu engang afsløret de herskende kræfters hykleri, når det gælder om at manipulere det juridiske system i deres egen interesse. For der er mere i beslutningen om lukning end det synes ved første øjekast.

Dydens Parti – Fazilet Partisi FP – er blevet lukket p.g.a systemets behov og ikke ifølge lov og ret. Det er ikke første gang, at et politisk parti bliver forbudt i Tyrkiet. Og de, som har kritiseret den nuværende forfatning og loven om politiske partier (SPY) er de samme som dem, der har forbudt flere dusin partier og så har holdt taler om ‘demokrati’.

Lukningen af FP har klart vist, at ‘demokratiet’ manipuleres i overensstemmelse med de herskende kræfters interesse og er et rent spil.
Falskheden i retfærdiggørelsen for lukningen er indlysende.
Beslutningen, som er gennemført på en sådan måde, at den ikke fremskynder et valg og den åbner en kattelem for oprettelsen af nye partier, er også i overensstemmelse med ordren fra den tyrkiske arbejdsgiverorganisation TUSIAD – Foreningen for industridrivende og forretningsfolk – om gennemførelse af IMF-programmet stabilt og uden afbrydelser.

Under disse vilkår er beslutningen om forbud helt og fuldt i overensstemmelse med systemets behov. For de herskende har vælgernes vilje under alle omstændigheden overhovedet ingen betydning.

Vort parti betragter fjernelsen af alle og enhver slags antidemokratiske foranstaltninger, som forhindrer folkets vilje i at blive afspejlet i styringen af landet, som en yderst nødvendig fase for demokratiseringen af Tyrkiet.

23. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne