Odense: Nedskæringer rammer børns helbred

De kommunale nedskæringer indenfor sundhedsplejen i Odense har fået sundhedsplejerskerne til at protestere skarpt:
– Odense Kommune undergraver børnenes udviklingsmuligheder, fastslår de. Der hersker ikke nogen tvivl længere. Kommunens forringelser af den forebyggende sundhedspleje har haft alvorlige konsekvenser for børnenes generelle sundhedstilstand.

En af de væsentlige forringelser består i, at sundhedsplejerskernes besøg hos børnefamilierne skåret ned til 4-5 besøg i barnets første leveår mod før 7-8, samtidig med, at tilsynet i skolerne ligeledes er skåret kraftigt ned – til en gang i børnehaveklassen, i 1. klasse, i 5. klasse og i 7. klasse

Det er slet ikke nok til at kontrollere børnenes helbredsmæssige situation – og står i direkte modstrid til sundhedstyrelsens retningslinier omkring 7 besøg indenfor barnets første leveår og regelmæssige tilsyn i løbet af skoletiden. Læge Niels Wedderkop konstaterede i en ph.d.afhandling i februar, at de odenseanske børns sundhedstilstand er blevet væsentligt forringet de seneste 15 år.

Nu truer nye nedskæringer endog i horisonten. Nedskæringer, der vil blive det endelige dødstød for en tidlig forebyggende indsats i Odense Kommune, advarer sundhedsplejerske Eva Lundborg, der netop har opsagt sin stilling i protest mod de manglende ressourcer indenfor området. Hun kan med egne ord ikke forsvare det længere. Forholdene for de ansatte indenfor sundhedsplejen og børnene i Odense Kommune er blevet for ringe.
De odenseanske sundhedsplejersker understreger, at de i dag simpelthen er ude af stand til at udføre deres arbejde og advarer kraftigt mod Odense Kommunes planer om yderligere besparelser indenfor sundhedsplejen. Det vil gå hårdt ud over børnene.

Netavisen 9. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne