Ansatte på sygehusene slides op

Den såkaldte Puma-undersøgelse af arbejdsforholdene foretaget af Arbejdsmiljøinstituttet viser, at sygehuspersonalet på de danske sygehuse er slidt ned til sokkeholderne. Den første undersøgelse af udbrændthed taler sit tydelige sprog. Arbejdsforholdene for sygehuspersonalet er efterhånden blevet fuldstændigt utålelige, som følge af flere års nedskæringer på sygehusene – med nedlæggelse af små sygehuse, omstruktureringer, rationaliseringer og privatiseringer.

Det psykiske arbejdmiljø på sygehusene kommer ind på en klar sidsteplads sammenholdt med andre offentligt arbejdspladser – hvor det heller ikke ser godt ud. Udbrændthed og stress og de medfølgende skader i form af sygemeldinger og i nogle tilfælde udviklingen af depressioner og andre psykiske sygdomme rammer bredt i den offentlige sektor.

Men værst ser situationen ud for jordemødrene, hvor udbrændtheden, defineret som langvarig psykisk og fysisk udmattelse, er målt til 44,6 pct. Altså næsten hver anden jordmoder er tappet totalt for kræfter og energi som følge af utålelige arbejdsforhold.
De mindst udbrændte grupper er oversygeplejersker med 29,4 pct. og overlæger med 31,4 pct., men alligevel: nedslidningen af arbejdskraften gør sig selv her stærkt gældende.

Forskningsleder Wilhelm Borg mener, at konsekvensen af arbejdsforholdene, at konsekvensen af det dårlige arbejdsmiljø kan blive, at de ansatte på sygehusene bliver demotiveret og får en mere kynisk indstilling til deres arbejde og også til patienterne, hvilket er dobbelt uheldigt, når man arbejder med mennesker.

Naturligvis. Ødelæggelsen af de sygehusansattes arbejdsforhold rammer i sidste ende patienterne og medfører en ringere behandling på sygehusene. Det har en alvorlig betydning for muligheden for en effektiv behandling på sygehusene.

Netavisen 7. juni 2001

Se også Dårligt arbejdsmiljø koster milliarder


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne