Ulovlige statspenge til socialdemokratisk spionage

Socialdemokratiet brugte i al fald indtil 1970 ulovligt statspenge til at spionere mod politiske modstandere på venstrefløjen. Hidtil aflåste dokumenter fra AIC, Arbejderbevægelsens Informations-Central, der nu er nedlagt, viser, at man overførte sekretærhjælp fra folketinget til politisk spionvirksomhed. I hvert tilfælde indtil 1970 brugtes denne særlige form for statslig partistøtte til overvågning af bl.a. Danmarks Kommunistiske Parti, Venstresocialisterne og SF. AICs medarbejdere fik ligeledes ulovlige frikort til DSB.

Det er journalister fra Berlingske Tidende, der har fundet disse oplysninger frem ved gennemgangen af syv kasser med papirer fra AIC, som Arbejderbevægelsens Bibliotek & Arkiv netop har gjort tilgængelige, efter at de først har været undersøgt af den såkaldte PET-kommission.

AIC havde gennem et udbredt net af socialdemokratiske meddelere på arbejdspladserne og mange infiltratorer i DKP en hovedrolle i den systematiske registrering af kommunister, aktive arbejdere og andre progressive. Det samarbejde både med de danske efterretningstjenester og private antikommunistiske efterretningsorganisationer. Dens oplysninger blev også videregivet til det amerikanske CIA.

Folketingets administration undersøger nu om ‘sekretærhjælpen’ blev udvirket med tilladelse herfra.

Netavisen 28. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne