Danmark, Bush og stjernekrigen

Den amerikanske præsident Bush benyttede første maj til at erklære, at USA ikke bare fastholder, men vil fremskynde planerne om et missilskjold – den opdaterede udgave af Reagans stjernekrigsprojekt, som skal genskabe et amerikansk globalt atommonopol og sikre, at denne imperialistiske supermagt kan vinde en atomkrig.
Bush angreb den gamle ABM-traktat, der forbyder opbygningen af sådanne systemer, og som har skabt en situation, hvor ingen kunne vinde en atomkrig, som ‘forældet’.

Den officielle danske holdning har været afventende. Man ville ikke tage stilling til projektet, der med Thule-radarens centrale placering giver et grønt eller rødt lys fra Danmark reel betydning for dets gennemførelse, før der forelå en konkret beslutning og konkrete planer, som det hed. Selvom der længe ikke har været nogen tvivl om, at krigshøvdingen Bush vil gennemføre dem for enhver pris.
Så nu kommer den forventede udmelding fra Venstre og Konservative, som servilt støtter USA. ‘Tidspunktet er forpasset til at stoppe de amerikanske planer om et missilforsvar” lyder deres udmelding op til dagens debat i folketinget.

Lusk, servilitet og smygen udenom – det er alt sammen indledningen til en faktisk accept af de forbryderiske planer, der gør atomkrigsfaren mere akut end i årtier, og som allerede har udløst et nyt rustningskapløb. Kun Kina og Sverige – det nuværende EU-formandsland – har sagt klart fra og opfordret USA til at droppe projektet. Til gengæld er en stor folkelig bevægelse overalt i de imperialistiske lander og i verden som helhed i gang med at udvikle sig mod de forbryderiske stjernekrigsplaner.

Det er langt fra for sent at stoppe dem. Danmark skal sige klart fra – og fastholde støtten til den nuværende ABM-traktat.
Det er det simple krav, som ikke bare fredsbevægelsen, men et stort flertal af den danske og grønlandske befolkning stiller til regering og folketing!

KP-Netkommentar 3. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne