Protestér mod den tyrkiske regering!

Udtalelse fra Solidaritetskomiteen med de sultestrejkende i de tyrkiske fængsler:

– Over 800 politiske fanger har i flere måneder været i sultestrejke i Tyrkiet!
– Indtil videre har mindst 19 mistet livet !
– Mindst 60 er på dødsgrænsen!
– Flere fanger vil få varige fysiske og psykiske mén!

De politiske fanger i Tyrkiet påbegyndte ved årsskiftet en omfattende sultestrejkeaktion i protest mod de specielt indrettede F-type fængsler. De nye fængsler vil ifølge de sultestrejkende og deres pårørende isolere dem fra de øvrige fanger og gøre dem mere sårbare overfor overgreb fra fængselspersonale. Regeringen har tidligere forsøgt at gøre brug af de såkaldte isolationsfængsler, men måtte opgive efter en omfattende protest fra offentlighedens side.

Ifølge Den tyrkiske lægeforening har regeringen prioriteret sikkerhedsspørgsmålet frem for menneskets karakter som socialt anlagt. De vurderer de nye fængsler som isolationsfængsler, som vil resultere i fysiske og psykiske konsekvenser. Hensigten med denne sociale isolation er at tilintetgøre fangernes personlige integritet og samtidig vil resultere i et lavt selvværd.

De nye fængsler er bygget fjernt fra beboelsesområder og vil derfor gøre det vanskeligt for advokaterne i at komme i kontakt og holde opsyn med eventuelle overtrædelser af menneskerettighederne. Det ovennævnte samt fængslernes fysiske indretning, øger samtidig mistilliden omkring fængselspersonalets grove overgreb mod de indsatte.

Sultestrejkerne i Tyrkiet har været den hidtil længste i hele verden og støttes gennem sympati-sultestrejker af de pårørende udenfor. I protest imod regeringens manglende respekt for menneskeliv sætter disse mennesker deres liv på spil, i håb om at de indsatte fremover vil få et menneskeværdigt liv i fængslerne.

Vi ønsker:
– at regeringen straks vil gøre en indsats for at standse sultestrejkerne i de tyrkiske fængsler;
– at regeringen anerkender fangernes basale og sociale rettigheder;
– at isolation og tortur ophører i fængslerne og at dette kan sikres gennem offentlig opsyn!

Vi opfordrer alle til at sende protestbreve pr. fax til:

Tyrkiets premierminister, Bülent Ecevit: 00 90 312 434 21 10
Tyrkiets justitsminister,H. Sami Türk: 00 90 312 414 62 57
Tyrkiets indenrigsminister, Saadettin Tantan: 00 90 312 418 76 96

Solidaritetskomitéen med de sultestrejkende i de tyrkiske fængsler
25. april 2001

Komite Dayanisma
solidaritets.komiteen@ofir.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne