Fortsat strejke for fyret tillidsmand

Samtlige 600 ansatte på Thisted sygehus (Sygehus Nord) fortsætter strejken for at få genansat deres tillidsmand Bente Bang. Strejken har varet siden i torsdags, og personalet vil ikke gå i arbejde igen, før Bente Bang, der i sidste uge blev fyret af Viborg Amt, er genansat.

Mona Rasmussen, talsmand for de strejkende, understreger, at amtet optræder udemokratisk og ikke skal bestemme, hvem de ansatte skal have som tillidsrepræsentant. Bente Bang er valgt, og sygehuspersonalet holder fast ved hende.
Strejken er dermed både en solidaritetserklæring med en fyret tillidsmand, og en principiel kamp for arbejdernes ret til at udpege deres talsmænd.

HK har netop meddelt, at man på trods af reglerne om tillidsmandsbeskyttelse ser, at arbejdernes valgte repræsentanter fyres på stribe. Der er et stærkt stigende antal sager om ulovlige fyringer af tillidsfolk.
HK ønsker flere retssager og større erstatninger til fyrede tillidsfolk. I regelen ender sagerne med forlig og en erstatning omkring 65.000 kr.
Men de ansatte på Thisted sygehus viser den eneste virkeligt farbare vej til sikring af de valgte og fyrede tillidsfolk: at nedlægge arbejdet i protest mod arbejdsgivernes grove krænkelse af arbejdernes rettigheder – og sikre genansættelse.

Færre og færre stiller op som tillidsfolk. Godt og vel en tredjedel af de knap halvanden million medlemmer af LO har ingen tillidsrepræsentant, viser en ny undersøgelse fra LO. Kun 53 pct. af de privatansatte har en tillidsrepræsentant, mens 85 pct. af de offentlig ansatte har det.

Netavisen 24. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne