Slagteriarbejderne stemmer for tredje gang

Den 23. april offentliggøres resultatet af urafstemningen blandt 15.000 slagteriarbejdere
De to første mæglingsforslag blev sendt til tælling
Fagtoppen anbefaler igen et ja – tillidsrepræsentanter anbefaler igen et nej.

Slagteriarbejderne har tidligere vist, at de har hår nok på brystet til at gå enegang, når det gælder kampen mod urimelige overenskomster. I 1993 trodsede de både arbejdsgivere og faglige ledere i en flere uger lang konflikt. Mandag den 23. april kan vise sig at blive en ny skelsættende dato for landets slagteriarbejdere, fordi her offentliggøres resultatet af den 3. urafstemning i år.
– Hvis det sidste mæglingsforslag bliver stemt ned, så er det kun et spørgsmål om dato, før vi har konflikt, vurderer tillidsmand Kim Laursen, Danish Crown, Odense, til Kommunistisk Politik.
Tillidsfolkene i Odense anbefaler et Nej, mens fagforeningsledelsen anbefaler et Ja. Det er de færreste, der tør spå om udfaldet:
– Det er vanskeligt at sige noget om udfaldet. Det kan blive meget tæt, mener Kim Laursen.
Første gang faldt forhandlingsresultatet med 81 contra 19 pct. Dette resultat indeholdt en udvidelse af overenskomstperioden fra 2 til 4 år. I den første mæglingsskitse blev perioden så fastsat til at gælde to år, hvilket medførte, at 53,4 pct. stemte imod, mens 46,6 pct. stemte Ja.

To-årig overenskomst
Det har ellers været meget magtpåliggende fra forhandlingspartnerne at forlænge overenskomstperiodens længde. Det giver mindre ro og trykker lønnen, der ikke ligger til forhandling så tit. Netop en forlængelse af perioden har været et gennemgående træk for stort set samtlige overenskomster, der er indgået i de sidste år.
Men Kim Laursen er ikke vildt imponeret over resultatet med overenskomstperiodens længde:
– Det er naturligvis positivt, at vi fik fjernet den 4-årige periode; men det er jo ikke en forbedring i forhold til, hvad vi hele tiden har haft. Ændringerne giver os 4 kr. yderligere på timelønnen og 2 kr. på basislønnen.
Det er stadig utilstrækkeligt:
– Tillidsmandskredsen i Odense er enige om at anbefale et Nej, fordi vi ikke har fået fri på de indeklemte fridage, hvilket vil sige fredag i forbindelse med Kristi himmelfartsdag og eksempelvis 1. maj. Desuden bliver vi i forbindelse med maskinstop ramt på pengepungen, udtaler Kim Laursen til KP og oplyser, at 98 pct. af fagforeningsledelserne anbefaler et Ja.

-gri
KP8, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne