‘Den ny førtidspensionsreform’ vedtaget

Folketinget vedtog tirsdag den ny førtidspensionslov. Den er et voldsomt angreb på arbejdsmarkedets dårligst stillede. Kun Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod.

Den stærkt kritiserede lov er en tilpasning til EU’s arbejdsmarkedslovgivning. Socialminister Henrik Dam Christensen har søgt at sælge den under slagord om ‘det rummelige arbejdsmarked’ og ‘der er brug for alle’, men lovgivningen er et nyt angreb på hundredtusinder af nedslidte.
Lovkomplekset har været flere år undervejs og består af tre love: ændring af reglerne om fleksjob, ledighedsydelse og sagsbehandling.

Hensigten er at bremse for tilgangen af nye førtidspensionister – som siden 1994 er faldet kraftigt efter andre indgreb – og lade folk arbejde som billig arbejdskraft for ydelserne i fleksjobs. I stedet for at vurdere graden af nedsat arbejdsevne og tildele pension efter dette, skal en person med 60 pct. arbejdsevne nu livet igennem arbejde 60 pct. for sin ydelse. Alle, der kan, skal have et fleksjob i stedet for førtidspension.

De hidtidige fire trin i førtidspensionen afskaffes til fordel for et ensartet nyt dagpengeniveau (152.880 kr. årligt).
Den kommunale sagsbehandling skal strammes op. Ingen blødsødenhed her!
Den ny lov træder i kraft fra 2003.

Netavisen 4. april 2001

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne