Haitis heltemodige folk

Af Chiles Kommunistiske Parti (Proletarisk Aktion), PC(AP)

Det haitiske folks smerte og nød lader sig ikke forstå uden at man kender de bagvedliggende  årsager, set ud fra haitianernes synspunkt og interesser. .I denne artikel fremlægger vi nogle elementer, som uden tvivl vil hjælpe kommunister og revolutionære aktivister til selv at forstå og derfor bedre kunne forklare de haitianske lidelser.

PC(AP) – Den nationale kommunikationsudvalg

Haiti, din redning er dit heltemodige folk og revolutionen!

Teltler for overlevende Loagan, HaitiImperialismen, der har trykket Haiti ned i absolut elendighed, fælder krokodilletårer og snakker om den ”bibelske forbandelse”, som straffer Haitis folk for dets ”synd” ved at de har ledt den første store sociale revolution i Caribien og for at have oprettet den første frie republik i Caribien.

Disse fattige mennesker, fyldt med værdighed, har fra begyndelsen af jordskælvet kæmpet for at overleve og hjulpet hinanden gensidigt, sådan som den canadiske forfatter af haitiansk oprindelse, Danny Laferriere, har beskrevet det under sit ophold i Port-au-Prince under jordskælvet.

Haiti er ikke offer for nogen ”forbandelse” men for en brutal fransk kolonialisme og amerikansk imperialisme og deres lokale støttepiller. Det franske imperium tvang Haiti til at betale den ublu sum på 21 milliarder dollar ( i dagens dollarværdi) fra 1825 til 1947 såfremt Haiti skulle undgå en gentagelse af Napoleons brutale invasion (i 1802-overs. anm.)

Det gryende amerikanske imperium begyndte sin aggression mod Haiti i 1806 da den amerikanske kongres efter fransk pression indførte handelsforbud med Haiti. Amerikanske marinesoldater invaderede Haiti i 1914, 1915, 1994 og 2004. De besatte landet i 19 år fra 1914 til 1934 og tilranede sig 500.000 dollar i guld, der var landets pengereserve.

Imperialismen har styret alle præsidenter med oprindelse i de sorte eller mulat-borgerskabet, morderiske diktatorer eller såkaldte ”demokrater” som samarbejdede om udplyndring af landet: General Vilbrum Guillaume Sam (1914), Phillipe S. Dartiguenane, (1915-1922), Joseph Bornu, Elie Lescot (1941), Stenin Vincent, far og søn Duvalier (1956-1986), general Namphy (1986), general Prosper Avril (1988), general Raoul Cédras (1991), Gérard Latortue (2004)….

Imperialismen  har selv massakreret og støttet alle massakrene mod haitianernene: Tre tusinde patrioter blev massakreret i 1919, 18 tusinde haitianerenere blev massakreret af den dominikanske tyran Trujillo i 1935, 40.000 revolutionære og modstandere blev likvideret af det brutale  Duvalier-diktatur.

Hele landet har været plyndret hundredogsytten gange, sådan at det aldrig har kunnet komme ud af elendigheden. USA kontrollerede landets økonomi frem til 1941, Duvalier junior søgte tilflugt i Frankrig under Mitterand i 1986 med 900 millioner dollar fra den offentlige statskasse i bagagen, et beløb større end landets udenlandsgæld på den tid. Liberaliseringen af landet efter Duvalier førte til, at landet sank yderligere ned i fattigdom.

Men Haiti er også hjemland for store revolutionære: Rosalvo Bobo, lederen af det første anti-imperialistiske oprør i 1915,  Karl Peralte, lederen af den anden opstand (1918.1920), Jacques Roumain, den store intellektuelle og grundlæggeren af Haitis kommunistiske parti, Antoine G. Petit, professor Gerard Pierre Charles….

Det er et land med revolutionære organisationer som er aktive i dag: Initiativkommiteen for opbygningen af Haitis Kommunistiske Partii (COIFOPCHA), Haitis Nye Kommunisiske Parti, Det nationale Folkeparti og masseorganisationer som arbejderfronten Batay Ouvriye, bondeorganisationen Tet Kol Ti Peyizan Axisyen,….

Fremtiden for Haiti afhænger af. at der bliver gjort ende på den imperialistiske politiske og militære indblanding, af at revolutionen i nabolandet Den Dominikanske Republik og i Caribien bliver styrket, af at de haitiske revolutionære organisationer hjemme og i eksil bliver genopbygget. og at landet modtager ægte solidaritet fra verdens lande.

Obama har sendt folkemorderen Bush og den ikke mindre krigeriske Cinton i spidsen for 10.000 marinesoldater, med hangarskib og fly som skal ”hjælpe” Haiti. Det tydeliggør allerede de imperialistiske hensigter: Landet skal holdes nede i elendighed og underkastelse for at lægge pres på Cuba og for at forhindre revolutionen i Den Dominikanske Republik, Puerto Rico og Jamaica.

Netavisen 27. januar 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater