Øget konkurrence om kommunale opgaver

Stadig flere private firmaer overtager kommunale opgaver. I mange kommuner landet over har det private initiativ taget over.

Noter til kommunalreformen

Det samlede antal udliciterede eller privatiserede opgaver er os ikke bekendt. Men på Sjælland er der tre kendte større firmaer, der har overtaget kommunale opgaver. Det drejer sig ifølge Kommunalbladet om Visma Services A/S, der administrerer lønnen for Tølløse, Ryslinge og Frederiksberg kommuner, Accenture A/S med løn- og pensionsanvisning i Københavns kommune samt KDM Administrativ Service, som tager sig af lønadministrationen for Slangerup kommune plus lønopgaver for 20 kommuner og telefonomstilling for ni kommuner.

Flere private firmaer har ikke kunnet tjene nok på kommunale opgaver og er gået konkurs i den seneste tid. Så mange er afventende med at byde ind på de offentlige opgaver. For sporene skræmmer. Og ikke mindst Brixtoftes Farum har sat omfattende privatiseringer i stå. Farum må dog stadig ses som et af Venstres pilotprojekter, som de den dag i dag drager erfaringer af for at gøre det bedre i den nye kommunestruktur.

De tre ovennævnte firmaer har store udvidelsesplaner, når kommunalreformen sætter skub i privatiseringerne. For eksempel lover direktøren for Accenture øget konkurrence om de kommunale opgaver. Firmaet vil fremover byde ind på områder som personale, indkøb, økonomi og regnskab.

Hurra – nu kan du købe din egen arbejdsplads

Og så er der lige denne: Køb din egen arbejdsplads, hvis du er offentligt ansat. Det har du haft mulighed for fra 1. januar i år. Den første såkaldte afknopning blev foretaget i januar. Fem af de 16 medarbejdere på Institut for Serviceudvikling i Odense overtog nemlig virksomheden. Det politiske initiativ til afknopningen er kommet fra partiet Venstre.

Inspirationen kommer fra Sverige, hvor afknopning har foregået i en del år. Det er især i Stockholmsområdet, hvor ansatte har overtaget dele af de kommunale opgaver. Især velfærdsområdet har stået for skud i privatiseringsiveren.

Se også

Private aktører på banen

Netavisen 30. juni 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater