Regeringsgrundlaget: Sort som ventet

Det nye VK-regeringsgrundlag er nøjagtig så sort, som det på forhånd kunne forventes. På den ene side skønmaler det fremtiden med gyldne løfter om blandt andet titusinder af flere arbejdspladser, mens det på den anden side peger i præcis den grimme retning, som V & K på forkant lovede. Den tredje side af pyramiden, som ikke er synlig, gemmer på forslag, der varsler yderligere indgreb over for arbejderklassen.

Regeringen har i dens foregående tre et halvt år konstant stillet i udsigt, at antallet af arbejdspladser ville stige og arbejdsløsheden i samme takt ville falde. Alligevel er antallet af job i Danmark reduceret med 30.000 over kun tre år. I det nye grundlag gentages de falske forventninger og tomme løfter: 60.000 flere job inden år 2010, erklærer de uden at fortrække en mine.

I forhold til arbejdsmarkedsreformen Flere i arbejde fra 2003, som Socialdemokratiet i øvrigt deltog i, har de dog skåret forventningerne ned fra de lovede 87.000. Nyrup-regeringen lovede få år forinden 100.000 flere arbejdspladser. Målsætningen bliver beskåret i takt med, at vi nærmer os 2010, og i takt med den reelle forøgede arbejdsløshed og den fortsatte udflagning.

På et punkt er regeringen konkret: 25.000 indvandrere skal skaffes arbejde. Medicinen er flere tilskudsjob og indførelse af indslusningsløn. Det er da et løfte, de vil holde. De faglige forhandlere på det statslige område har allerede accepteret en begyndelsesløn på 80 pct. for personer med anden etnisk baggrund!

Den gamle mesterlære skal genindføres, hvilket betyder, at den almene uddannelse fjernes, og kæft, trit og retning genindføres. I stedet udstikkes løfter om, at alle unge skal sikres en uddannelse – trods det faktum, at regeringen fjernede skolepraktikordningen for titusinder af unge.

Den tredje og usynlige side af grundlaget indeholder forslag om indgreb mod eksklusivparagrafferne, som på grund af Dansk Folkepartis vaklende holdning ikke er nævnt, samt forringelser af dagpenge og kontanthjælp. Nedskæringer på overførselsindkomster er i strid med valgløfterne, men det vil ikke være en ny praksis for VK-regeringen.

Se også

NOAH: Åbent brev til regeringen

Regeringen og kampen mod de fattige
Af Sydafrika Kontakt

Netavisen 1. marts 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater