ISS: Ikke mere børnepasning – Nu gælder det operationer og ældrepleje

Rengøringsselskabet ISS er blevet træt af at drive børnehaver i Danmark. Nu vil man koncentrere sig om operationer af syge og ældrepleje.

ISS Care Danmark siger i en pressemeddelelse, at det opgiver at drive børneinstitutioner i Danmark. Det sker efter omfattende modstand fra forældre og personale i de børnehaver og daginstitutioner, som ISS har overtaget driften af i en række kommuner. Flere kommuner – senest Farum – har opsagt aftalerne med koncernen, og allerede i oktober meddelte koncernen, at den ikke agtede at byde på driften af nye børnehaver. ISS opgiver dermed driften af sine sidste seks daginstitutioner i Skovbo, Bramsnæs, Lyngby-Taarbæk, Slangerup og Tørring-Uldum kommuner.

Nu vil man til gengæld gå så meget mere intenst ind i jagten på¨udlicitering af sundhedsområdet foruden ældrepleje. Måske forventer man at syge og deres pårørende ikke har så mange kræfter til protest.

ISS er et af de firmaer, der har tjent mest på udlicitering og privatisering af offentligt arbejde i EU-landene/Norden, fortsætter med de storstilede opkøb af en række mindre rengøringsfirmaer mv. i bl.a. Norge, Østrig og England samt opkøb af privathospital i Sverige

Dem multinationale servicekoncern vil udnytte privatiseringsbølgen fuldt ud til at score kassen -senest indenfor sundhedsområdet i Danmark, hvilket skal udnyttes maksimalt.
I denne omgang opkøbes i alt 8 udenlandske firmaer, hvoraf det svenske Elisabeth Sjukhuset i Lund er største med en omsætning på rundt 34 mio. kroner. Privathospitalet har specialiseret sig i ryg- og øreoperationer, ortopædkirurgi samt kosmetiske operationer.

ISS ruster sig altså yderligere til den ny udliciterings- og privatiseringsbølge, som VK-regeringen er i færd med at forberede med bl.a. den tidligere ISS-direktør Thor Pedersen, nu ny indenrigsminister, i spidsen. I forvejen er ISS inde på hospitalsmarkedet i Stockholm.

Med de seneste opkøb af virksomheder har ISS opslugt 68 mindre konkurrenter alene i år 2001 med over 12.000 ansatte samt en omsætning på over 4,4 milliarder kroner. Der er virkelig tale om, at ISS har spundet og fremover stadig vil spinde guld på privatiseringen af offentligt arbejde i Danmark og EU/Norden som sådan – herunder via tilbud om sygdomsbehandling/operationer af danske patienter på private sygehuse i Sverige.

Netavisen 22. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater