Hetzen mod efterlønnen nedbryder tilliden

Der er ikke tvivl om, at enormt mange sukker efter muligheden for at går på efterløn, når man fylder 60 år. Der er ligeså lidt tvivl om, at ordningen er sat under hård beskydning fra dansk hold og fra EU-institutioner. Det behøver man ikke læse i kaffegrums for at få bekræftet.

Der er skabt en opgivende stemning omkring efterlønnen.
De unge tror ikke den vil eksistere, når de får brug for den

Ifølge fagforbundet HK er tilliden til ordningen dalet på grund af den megen diskussion omkring ældrebyrden og den tilknyttede velfærdsrapport.

– Antallet af a-kasse medlemmer, der betaler til efterlønsbidrag, falder stødt, og det er især de unge, der melder fra. Hvis tendensen fortsætter, behøver politikerne ikke at bekymre sig om at afskaffe ordningen. Den er medlemmerne nemlig selv godt i gang med at udsulte. Det viser de nyeste tal fra fire af landets største a-kasser, noterer HK’s hjemmeside.

Senest som 35-årig skal man begynde at betale efterlønsbidrag, hvis man vil gøre sig håb om efterløn som 60-årig. Men kaster man et blik på gruppen af 35-årige a-kassemedlemmer, viser tallene tydeligt, at der i fremtiden bliver væsentligt færre, der bidrager til at bevare ordningen.

I alle fire a-kasser er det gruppen af unge medlemmer, der tegner sig for den mindste tilslutning til efterlønnen. FTF-A (funktionær og tjenestemændenes a-kasse) forudser eksempelvis, at blot halvdelen af deres 35-årige medlemmer vil betale til efterlønsordningen om ti år.

Politikernes stadige diskussion om, hvorvidt der er råd til ordningen, betyder naturligvis også, at der er stadig færre, der tror på, at den eksisterer, når de når så langt som til at bruge den.

– Der er en løbende politisk hetz mod efterlønnen. Og de unge tror simpelthen ikke på, at ordningen eksisterer, når de fylder 60 år , forklarer Morten Kaspersen, formand for a-kassernes Samvirke, med beklagelse.

I HK’s a-kasse er andelen af medlemmer, der framelder efterløn, steget siden 1999, hvor ordningen blev indført. Af de 35-59-årige har 15,2 procent i dag meldt efterlønnen fra mod 6,8 procent i 1999. Det er en stigning på 8,4 procentpoint på seks år.

I 3F ‘s a-kasse var der i 2001 kun 16,2 procent af de 35-39-årige, der havde meldt efterlønnen fra. Nyeste opgørelse viser, at det tal i 2005 var oppe på 27,8 procent.

I OAA (offentlig ansattes a-kasse) ser tallene ikke bedre ud. Her betalte 16 procent af medlemmerne mellem 35 og 39 år ikke til efterlønnen i 2000. I 2005 var det hele 41 procent.

FTF-A (funktionær og tjenestemændenes a-kasse) forudser, at der om ti år vil kun halvdelen af de 35-årige betale til efterlønnen. Det gør de på baggrund af, at 16 procent af gruppen havde frameldt ordningen i 1999, mens 37 procent ikke vil være med i dag.

Se også
Exit efterløn
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 2, 2006

Netavisen 20. januar 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater