81.000 ledige uden overførselsindkomst

Kommunistisk Politik 12, 2011

Antallet af arbejdsløse uden nogen form for overførselsindkomst er stigende. Inden for det seneste år er yderligere 10.000 overladt til sin ægtefælles eller samlevers forsørgelse. I alt er nu 81.000 placeret i denne ydmyge situation, hvor hverken løn, dagpenge eller kontanthjælp udgør et bidrag til familiehusholdningen.

Det er fakta fra Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse fra 1. kvartal 2011.

Folketingets beslutning om halvering af dagpengeperioden fra fire til to år vil forøge antallet drastisk pr. 1. juli 2012, altså om godt et år.

Dette skæringspunkt tvinger nemlig andre titusinder fra dagpenge til kontanthjælp. Mange af disse vil blive nægtet kontanthjælp, fordi deres samlever er forpligtet til at forsørge dem, hvis indkomsten er dertil, eller de med et hus eller formue ikke er berettiget: ‘Sælg din ejendom, og brug din formue, så kigger vi på sagen.’

Seniorforsker fra Socialforskningsinstituttet (SFI) Karsten Albæk ser alvorligt på problemet:
– Det er en ret stor gruppe, som ikke modtager hverken dagpenge eller kontanthjælp, men er ledige i den forstand, at de gerne vil have et job og også er parat til at tage det.

Karsten Albæk siger to ting: Dels at omfanget af personer, der er overladt til sin ægtefælles forsørgelse, er stort, og dels at arbejdsløsheden ikke er et individuelt problem knyttet til folks dovenskab.

Det sidste er befriende, al den stund at politikere og myndigheder konstant mistænker eller direkte postulerer, at de arbejdsløse ikke gider arbejde.

I denne graverende situation – sat uden for overførselsindkomstsystemet – forsøger myndighederne at tørre problemet af på den enkelte arbejdsløse. Det hævdes, at det er arbejderne selv, der i opgangsperioden har været så godtroende, at de ikke kunne forestille sig, at de kunne blive ramt af arbejdsløshed.

Det er korrekt, at der er en del, der har tænkt sådan, hvilket politikerne bærer deres eget ansvar for med deres skønmaling af nationens ufejlbare og sikre økonomi, velstand og fortsatte positive udvikling.

Denne gruppe tæller en hel del småborgere og mindre kapitalister. En opgørelse fra Arbejdsløshedskassen for Selvstændigt erhvervsdrivende (ASE) viser, at en tredjedel af deres medlemmer ikke kender reglerne for dagpenge og kontanthjælp. Det formodes, at være de grundlæggende regler, der refereres til, idet alene dagpengeloven efter skatteloven er den største i Danmark. Det er endda de færreste sagsbehandlere, der kan den i detaljer.

Flere har imidlertid været arbejdsløshedsforsikret gennem a-kassesystemet, men er faldet gennem netmaskerne, fordi de ikke har oparbejdet de fornødne 52 ugers arbejde inden for den nødvendige periode.

En tredje gruppe er personer, som ikke har opnået 450 timers arbejde inden for en toårig periode.

Vupti, væk er kontanthjælpen. Forsørgelse og velfærdssystem kan du kigge i vejviseren efter.

Netavisen 20. juni 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater