Svindel og underbetalt polsk arbejdskraft på KARA/NOVEREN – Forbrændingen i Roskilde

Af John Ekebjærg-Jakobsen
Formand, Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920

KARA/Noveren, forbrændingen i Roskilde, bruger nu underbetalte polske stilladsfolk i nyt milliardprojekt. Kommunale skattekroner går til polske bagmænd.

Der bygges for øjeblikket en ny ovnlinje på KARA/Noveren – et prestigeprojekt, som en række midtsjællandske kommuner er meget stolt af. Der er imidlertid ingen grund til at være stolt af de løn- og arbejdsforhold som tilbydes de udenlandske håndværkere på projektet.

Gennem flere måneder har der gået polske smede til 6 Euro i timen med en ugentlig arbejdstid på 55 timer. De polske stilladsfolk fra det polske vikarbureau, Top-Rent, har ingen uddannelse, er ikke godkendt til at arbejde i Danmark og bliver underbetalt.

Klubben blev opmærksom på problemet efter et tip fra danske kolleger og især fordi Top-Rent har fotokopieret de danske godkendelsesskilte og sat dem op på deres egne stilladser. De har dog bevaret den danske underskrift på deres stjålne godkendelsesskilte. Derfor har klubben politianmeldt det polske firma.

Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 forsøger at få ordnede forhold ved hjælp af Arbejdstilsynet, 3F Roskilde og 3F’s byggegruppe. Der vil komme sympatikonflikter, blokader og andre aktioner, hvis ikke der kommer ordnede forhold på KARA.

Det er ikke første gang at der svindles med skattekroner på KARA, selvom bestyrelsesformanden for KARA også er formand for LO Roskilde! LO formanden antyder at det skulle danske stilladsfirmaer, som har rejst denne sag for at få arbejdet.

Det viser desværre at den lokale LO formand ikke har forstået at de danske faglige organisationer kæmper en desperat kamp for at opretholde danske vilkår på de danske arbejdspladser.

Vi kunne derfor ønske os at KARA’s bestyrelse ville følge deres egne etiske regler, også når det gælder udenlandsk arbejdskraft.

I august fik en polsk ingeniør en efterbetaling på kr. 120.000 på den samme byggesag. LO-formanden er derfor fuldt vidende om problemerne på pladsen.

Se
Polsk ingeniør blev snydt på KARA

Det skal understreges at vi på ingen måder har noget mod udenlandsk arbejdskraft. Det skal blot være under ordnede forhold – lige løn – lige vilkår.

Vi har i ca 10 storkøbenhavnske stilladsfirmaer (ud af 60 firmaer) ansat ca. 30 tyskere og østeuropæere, som alle er uddannet og får en overenskomstmæssig løn.

Se for eksempel de 2 her
http://www.e-pages.dk/3f/1034/30

www.stilladsklubben.dk

Netavisen 12. november 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater