OK 2012: Afgørelserne nærmer sig

Det er snart afgørelsens tid i forhold til OK2012. Mange nye aftaler er forhandlet på plads -  og man må beslutte sig for, om der skal siges ja eller nej ved urafstemningerne.

Kommunistisk Politik 6, 2012

Sagt lige ud har det været en forfærdelig OK2012-”kamp” – hvor ”kamp” må sættes i gåseøjne. Der har ikke været mobilisering af noget eller nogen.

Forbundstoppene er gået til forhandlingerne fast besluttet på at bøje sig for arbejdsgivernes krav og spille sorteper videre til deres medlemmer.

Det er som om de ikke har opdaget, at arbejdsgivernes organisationer enjsidigt har opsagt klassesamarbejdspolitikken. De giver ikke noget igen for at få ’arbejderlederne’ med. De vil have det hele – og får det.

Fagtoppen vil ikke slås med arbejdsgiverne. Og det er der mange grunde til: De er selv lønnet i borgerklassen, er selv arbejdsgivere, og mange af dem sidder og forvalter store kapitaler. Og måske aner de ikke, hvordan man fører klassekamp. De har bildt sig selv ind, at kun klassesamarbejde duer, og de kan ikke andet.

Nej’et rør på sig

Men selv om arbejdsgiverne og LO-toppen har haft hele den borgerlige presse med sig til at forklare al folket, at der ikke er råd til at give den samme realløn som i den forløbne OK-periode, er der stadig flere, der bliver klar over, at røven bliver taget på dem.

Flere og flere fagforeningsledelser og lokale bestyrelser kommer åbent ud og anbefaler et Nej til reallønsfald. En nej-bevægelse er så småt ved at tage form.

Se f.eks.
Nej til Dansk Byggeris OK-uansvarlighed
Vedtaget på BJMFs bestyrelsesmøde den 8. marts 2012

VVS’ere og rørlæggere er tilmed ved at finde den rigtige kamphejst frem. Den 9. marts gik de til fagligt møde over hele landet, og nedlagde arbejdet. 800 medlemmer og 50 virksomheder droppede arbejdet.

Det skete i frustration over arbejdsgiversiden ved OK-forhandlingerne, som brød sammen på området. Årsagen var, ifølge en pressemeddelelse fra Blik og Rør:

“Sammenbruddet i forhandlingerne om en ny VVS-overenskomst og frustrationerne over arbejdsgiverorganisationen Tekniq’s ultimative krav om fjernelse af værnebestemmelserne i overenskomsten”

Det kan frygtes, at mange ikke gider stemme ved urafstemningerne i forventning om, at det allige3vel bliver et Ja. Og det kan forventes, at sammenkædningsreglerne også denne gang vil blive taget i brug, sådan at et Nej på bestemte områder kan overtrumfes af Ja’er på andre.

Der er ikke så meget andet at sige, end hvis man ikke slår fra sig, som man kan – også med en stemmeseddel – så er det én selv, der bliver slået på.

Netavisen 14. marts 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater