På banen med faglige aktioner mod Bush’s krigstrommer

Timeglasset er ved at rinde ud. Nedtællingen er begyndt
½ million civile irakere er udset som uskyldige dødsofre og flere vil lide under USA’s felttog i kampen om oliemagten
Det er også vores pligt at gå til modstand
Det er NU, vi skal iværksætte den virkelige fredspligt!

Faglig kommentar
Kommunistisk Politik 6, 2003

Krigstruslerne mod Irak har hængt i luften i omkring et halvt år. Skyerne har trukket sig stadig tættere sammen, og himlen er blevet stadig mørkere. Tropperne er for længst kørt i stilling. Mere end en kvart million mand står opmarcheret – og har gjort det længe. Faktisk kan krigen være brudt ud, når disse linier læses.
Samtidigt er modstanden mod krig på globalt plan større end nogensinde tidligere i verdenshistorien. Millioner af mennesker har allerede givet udtryk deres afsky for Bush’s planer.
Faktisk er det allerede en sejr for fredsbevægelsen, når krigen ikke allerede er udløst.
Men Bush & co. vil have deres krig. Det handler om magten over olie og olieressourcer. Irak er kun første step til regionens olieforekomster, der beregnes til omkring 70 pct. af hele Verdens. Kampen om olien kommer for Iraks vedkommende også til at ske på bekostning af franske og russiske olieaftaler med Irak. Det er Bush’s plan, at der med et systemskifte også skal annulleres aftaler med disse konkurrerende lande.
Disse imperialistiske modsætninger er til gavn i kampen for freden; men det er de folkelige bevægelser og aktioner, der er det afgørende element.

Den 15.februar manifesterede millioner og atter millioner kloden over deres modstand. I Europa var der i flere enkelte lande millionvis af mennesker på gaden. I flere europæiske lande er der allerede iværksat aktioner ved militæranlæg og for at stoppe militærtransporter. I Danmark markeredes modstanden med over 100.000 demonstrerende den 15.februar. Det var stort og flot; men den kommende tid giver danskerne mulighed for at komme på højde med de stærkere bevægelser i Europa.

EFS, som er EU’s faglige pendant til LO, har således proklameret fredag den 14.marts som en for arbejdspladserne faglig aktionsdag, der er blevet grebet af de fleste EU-landes fagbevægelser. I mindst et tilfælde er der varslet generalstrejke. Hermed antager kampen mod krigen nye og perspektivrige former. Mod krig og krigstrusler skal der sættes hårdt mod hårdt. Hvorvidt EFS har skjulte motiver er i denne sammenhæng underordnet. Arbejderne skal selv sætte dagsordenen og vælge midler.
LO’s formand, Hans Jensen, har ikke fanget budskabet, eller mangler snarere viljen hertil, hvorfor han har inviteret til hygge i LO’s nye mondæne palads ved Københavns havnefront til ære for Københavns første borgmester, Jens Jensen.
LO-Storkøbenhavn har anbefalet 2 minutters stilhed på arbejdspladserne kl.12.00 kombineret med en opfordring om at deltage på demonstrationerne den 15.marts. Mens krigsmodstanden brager og larmer på de europæiske arbejdspladser den 14.marts, så har LO-Storkøbenhavn iværksat en begravelsesceremoni.
Der er brug for betydeligt skarpere lud.
På et møde i London den 1.marts for den internationale koordinering mod krig besluttedes det at gøre fredag den 21.marts til arbejdspladsernes internationale solidaritetsdag mod krig. Det omfatter arbejdspladsmøder og forskellige former for faglig aktion. I nogle lande planlægges der allerede nationale strejkeaktioner. Initiativet opfordrer fagforeninger overalt til at støtte og fremme aktioner.
Dette er en oplagt anledning til at vise, at dansk fagbevægelse også er på banen.
Det norske LO overvejer markeringer, eksempelvis politiske strejker og andre skridt.
Norsk LO er gået frem som et eksempel, som Hans Jensen godt kan tage ved lære af.

Timeglasset er ved at rinde ud. Nedtællingen er begyndt.
½ million civile irakere er udset som uskyldige dødsofre og flere vil lide under USA’s felttog i kampen om oliemagten.
Det er også vores pligt at gå til modstand.
Det er NU, vi skal iværksætte den virkelige fredspligt!

Netavisen 12. marts 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater