Fortsatte havnearbejderprotester mod EU-direktiv

I slutningen af september strejkede titusinder af europæiske havnearbejdere mod et EU-direktiv, der ville fratage dem retten til at laste og losse. EU-kommissionen og parlamentet har efterfølgende aftalt et kompromis, der ikke ændrer afgørende ved direktivet Fagbevægelsen garanterer flere protester

Den 29.september kulminerede flere måneders aktioner, protester og demonstrationer med en 24 timers strejke i stort set alle større havne i EU. I Rotterdam og Spanien, hvor omkring 20.000 havnearbejdere var på gaden, demonstreredes med krav om, at EU ændrede deres direktiv radikalt.

Direktivet vil fratage havnearbejdernes ret til at laste og losse skibene. I stedet giver forslaget søfolkene ret til at udføre dette arbejde. I mange tilfælde er søfolkene ringere lønnet, hvorfor arbejdsgiverne naturlig nok foretrækker deres arbejdskraft. Det vil omvendt underminere havnearbejdernes arbejdspladser.

Siden har EU-kommissionen og EU-parlamentet besluttet et kompromis i en lidt ændret form. Direktivet er planlagt til at være gennemført indenfor en femårig periode. Tidshorisonten er naturligvis fastsat ud fra en glidende gennemførsel, der gør det lettere at splitte modstanden. Kompromiset er imidlertid ikke tilfredsstillende for havnearbejderne:

– Der er ikke ændret en tøddel. Direktivet indebærer fortsat, at politikerne skal vedtage en lov, der forbyder dele af havnearbejdernes overenskomst, konstaterer Svend Erik Christensen, formand for SiD-Transport i Esbjerg, til dagspressen.

Udover at antaste havnearbejdernes arbejdspladser, så slår parlamentet, kommissionen og direktivet det fast med syvtommersøm, at den såkaldte “danske overenskomstmodel”, hvor arbejdsmarkedets parter selv forhandler, er afgået med døden. Dette principielle indhold vedrører hele arbejderklassen:

– Vi taler om et direktiv, der overhovedet ikke har været forhandlet mellem nogen parter på arbejdsmarkedet. Det lover ikke godt for den danske model
, fastslår Svend Erik Christensen, mens han i samme åndedrag garanterer, at der ikke er ro på bagsmækken:
– Protesterne vil ikke løje af.

Netavisen 3. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater