“Det her vil blive husket”

Faglig kommentar
Kommunistisk Politik 23, 2003

VK-regeringen valgte at trække forringelserne overfor dagpengene ud af dette års finanslov.
Det er en sejr for arbejdende og arbejdsløse. Det vil af flere årsager blive husket. Som fem bygningsarbejdere udtrykte det:
– Det er ligesom med efterlønnen under Nyrup. Vi husker det, fastslog de, inden de fejrede begivenheden med en ekstra øl og en stor cigar.

Forringelserne havde to elementer: De supplerende dagpenge skulle reduceres, og dagpengene til højere lønnede skulle i forskelligt antal uger inddrages. Mens forslaget om de supplerende forsvandt uden den større mediebevågenhed, så trak tilbagekaldelsen af det andet forslag store fede avisoverskrifter med sig, – og med god grund.

Det er lykkedes beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen (V), finansminister, Thor Pedersen (V) og Fogh Rasmussen (V) at begå deres “efterlønsbrøler”! Statsministeren garanterede ved sin tiltrædelse, at der ikke ville blive rørt ved dagpengene. På trods af at forslagene er trukket tilbage, så er løftebruddet sket. Og der er ingen arbejdspladser, der føler sig trygge ved statsministerens nye garanti. I samme sekund, som forringelserne blev trukket, begyndte regeringen nemlig indbyrdes at skændes om, hvornår næste forslag skal fremsættes. De konservative vil i hvert fald ikke fralægge sig muligheden.
Regeringens troværdighed er sat over styr.

Løftebruddet er ikke det eneste tilbagetrækningen af dagpengeforringelserne vil blive husket for. Beskæftigelses- og finansministerens begrundelser er så absolut mindst lige så vigtige. Få uger efter at statsministeren har erklæret klasserne ophævet og dermed klassekampen for død vedstår to af hans ministre, at det var af frygten for uro på arbejdsmarkedet, at man trak forslagene.

Nu ligger det ikke til dette lands regeringer at lytte til fagbevægelsen. Det skete da heller ikke i dette tilfælde. Det var arbejdsgiverne med byggeriets arbejdsgivere i spidsen, man lagde ører til. Specielt byggeriet benytter nemlig dagpengesystemet som et indirekte erhvervstilskud ved jævnligt at sende håndværkere ud i midlertidigt arbejdsløshed.

Dagpengene er meget anvendeligt system til at retfærdiggøre deres skalten og valten med arbejdskraften. Samtidigt har det den sidegevinst, at håndværkerne ikke umiddelbart søger andre græsgange i deres ledighed, hvorfor arbejdsgiveren fortrøstningsfuldt kan regne med, at de står til rådighed, når han igen får brug for dem.
Det afgørende er imidlertid, at forslagene blev trukket af frygt for udløsning af protester og strejker. Det ville i hvert fald lægge gift ud under forårets kommende overenskomstforhandlinger.

Klasserne er ikke ophævet. Klassekampen lever ufortrødent videre. Det var frygten for klassekampens udfoldelse, der ligger til grund for sejren.
Det skal vi også huske årets finanslov for. Det må fagbevægelsen skrive sig bag øret.
Fogh-regeringen kan med tilstrækkelig styrke væltes af arbejdspladsernes aktivitet.
De aktive og bevidste dele af dansk fagbevægelse har ikke megen tiltro til, at forbundslederne vil drage de fornødne konsekvenser. Lederne har tid og råd til at vente to år på næste valg.

Det har vi andre ikke! – Og der er stadig masser af grund til at rejse til kamp mod finansloven. Det er en sort, reaktionær og asocial finanslov, der vender den tunge ende nedad. Kommunistisk Politik har i dette nummer redegjort for indholdet. Her skal blot nævnes, at erhvervsskolerne beskæres med 5.000 pladser. 5.000 færre unge på skolepraktik til faglig uddannelse fra næste år. Skolepraktikeleverne (SKP) var da også de første – og indtil videre de eneste – der har strejket mod finansloven.

Regeringens frygt for uro, og SKP’ernes strejker burde inspirere de aktive kredse i fagbevægelsen. OK 2004 har allerede vedtaget, at de ville kalde til manifestationer i samarbejde med Fagligt Ansvar. De faglige initiativtagere til disse forummer har nu tilkæmpet sig et straffespark med henblik på at bevise deres troværdighed og vinde den fornødne tillid, der er afgørende for, hvilke resultater der for flere hundredtusinder kan tilkæmpes i forbindelse med den kommende overenskomstfornyelse.

Netavisen 20. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater