Telekom strejkende vandt

Af EMEP, Tyrkiet

44 dages strejke sluttede hos Türk Telekom, Tyrkisk telekommunikations gigant fortrinsvis ejet af det saudiske Oger selskab, da 25.000 arbejdere gik tilbage til arbejde efter at der var indgået en aftale imellem Haber-Is fagforeningen og arbejdsgiveren.

Aftalen, som kom i stand mellem virksomheden og fagforeningen sikrer en lønforhøjelse på 10 procent i år og 6,5 procent plus inflation i 2008 samt adskillige frynsegoder.
Arbejderne vil også modtage en engangsbonus på 200 YTL (168 dollars) og aftalen vil koste virksomheden 30 millioner YTL. Engangs-bonus’en skal kompensere for de strejkendes tabte arbejdsfortjeneste under aktionen.

”Dette er en god aftale. Det var en succesfuld strejke og vi vandt”, sagde Levent Dokuyucu, leder af Haber-Is’s Istanbul hovedkontor og med i hovedledelsen for vort parti (EMEP). Dokuyucu sagde: For virksomheden var der en situation hvor de afskrækkede arbejdere fra at blive fagforeningsmedlemmer. Arbejdsgiveren endte med at ændre dets position.”

Et andet afgørende punkt for fagforeningen arbejdsgivernes krav om at arbejdstiden skulle være længere end 5 dage og 45 timers arbejdsuge. Firmaet frafaldt også dette krav, på betingelse af såfremt en arbejder, arbejder i 6 dage med 45 timers arbejdsuge vil han eller hun få et ekstra tillæg på 200YTL.

Strejken var et samlet tab på 1 100,000 arbejdsdage, en af de længste strejker i det seneste årti.

Strejken ramte især vedligeholdelses-og reparationsarbejde. Også nye fastnet telefonabonnenter var udsat for betydelige forsinkelser. Det var også den første strejke i Türk Telekom’s historie.

Det saudiske Oger kompagni ejer 55 procent af virksomheden, medens resten tilhører staten. Regeringen planlægger at sælge alle dets aktier i en indledende tilbudsrunde næste år.

Se også

Tyrkiet:  26.000 telearbejdere i strejke

Netavisen 8. december 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater