OK 2004: Opbakning til forhandlerne?

På den ene side står arbejdspladsernes OK-krav i skærende kontrast til topforhandlernes fremsatte krav. På den anden side opfordrer OK 2004-initiativet til fuld opbakning til forhandlerne.

Initiativet OK 2004 afholdt forrige lørdag et tillidsmandsmøde i Århus med små 300 deltagere. Initiativtagerne, der næsten er identisk med personkredsen i Fagligt Ansvar, havde i en udtalelse, som blev vedtaget, trukket hovedkravene op:

– 110 kr. i timen på mindsteløn
– 12 kr. mere i timen til lærlinge
– højere feriebetaling
– 30 timers arbejdsuge for skifteholdsarbejdere
– betalt efteruddannelse til alle
– begrænsning af overarbejde, og
– fuld løn under sygdom og barsel.

Nogle af hovedkravene ligger tæt på CO-Industris foretrukne krav. Det gælder eksempelvis fuld løn under sygdom og barsel samt højere løn til lærlinge.
Arbejdspladsernes centrale krav om 1-årig (maksimalt 2-årig) overenskomstperiode er fjernet fra hovedkravene og skubbet ned som tekst i udtalelsen, som dermed er tilpasset CO-Industris platform, der gør periodens længde afhængig af indholdet. Det er også bemærkelsesværdigt, at mødet ikke har formuleret et generelt arbejdstidskrav.

Der er imidlertid stor forskel på tillidsmandsmødets rejste krav og CO-Industris udspil. Overenskomstperiodens længde er uanset udtalelsens placering en væsentlig “knast” mellem arbejdspladserne og deres forhandlere. Dertil kommer det helt centrale krav om en mindsteløn på 110 kr. i timen, som slet ikke er rejst af forhandlerne. Det er desuden yderst tvivlsomt, hvorvidt lærlingenes krav tilnærmelsesvis vil blive taget alvorligt af forhandlerne.

Der er således afgørende og væsentlige forskelle på arbejdspladsernes, tillidsmandsmødets og CO-Industris krav til arbejdsgiverne.

Bjarne Sørensen, formand for Metal Horsens og en af hovedkræfterne i OK 2004, giver følgende kommentar til situationen:
– Vi skal både overbevise arbejdsgiverne om, at der er råd til vores krav, men samtidig overbevise forbundene om, at de skal holde fast på de solidariske løsninger, udtaler Bjarne Sørensen.

CO-Industri har med de fremsatte krav allerede tilkendegivet, at hverken krav eller periodens længde har det mindste solidariske islæt.
Tillidsmandsmødets initiativtagere har derfor et forklaringsproblem, når de i udtalelsen “understreger opbakningen til fagbevægelsens forhandlere”.

Se også:
OK 2004: Kunstpause i forhandlingerne

Netavisen 27. januar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater