Faglige krav til en anden politik

Kommentar

Odense kongrescenter, linet op med røde duge, men ingen faner og ikke en bid morgenmad til de morgenfriske, der var stået op kl. 5 lørdag morgen den 28. august for sammen med 679 andre at deltage i konferencen indkaldt af Fagligt ansvar i samarbejde med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

I en kort indledning af idémanden bag hele seancen Finn Sørensen, blev det pointeret at det, der vedtages er et disskussionsgrundlag for fagbevægelsens medlemmer, at det fælles grundlag er at regeringen skal smides på porten og at Fagligt Ansvar vil komme med “kærlig og kammeratlig kritik” af en evt. kommende SD-regering.

Hans Halvorsen, LO-Århus fortsætter: “Danskerne har fortjent bedre” “Der skal arbejdes for en anden regering, men også en anden politik”.

Lykketoft på talerstolen i Odense

Så kommer stjernen på podiet, der fotograferes fra alle vinkler. Mogens Lykketoft er med os. Og det er han godt tilfreds med. Her er jo tropperne, der kan få ham til magten i dansk politik, så der spares ikke på de gyldne løfter om den socialdemokratiske politik: Der skal ikke ændres på efterlønnen, før der er arbejdspladser til de ældre.

Der skal sættes velfærdsopgaver igang, så der bliver flere arbejdspladser, i byggeriet, i sundheds- og institutionssektoren mm. Den lave startpakke til indvandrere skal afskaffes og de skal i arbejde. Småbørnsfamilierne skal have pasningsgaranti og max. betaling for en institutionsplads på 1000 kr. Der skal gøres noget for ældre, sundhed og miljø.

Holger K. og Sørens Søndergård kommer derefter med forskellige angreb på den siddende regering. Holger K siger bl.a. om visionerne: Hjemmehjælperen skal være stolt og glad for sit arbejde – mennesker er vigtigere end penge – omsorg er vigtigere end profit. Søren S. anbefaler en folkeafstemning om strukturreformen, aktiv beskæftigelsespolitik og ikke mere støtte til koncernerne.
Alle udtaler de deres støtte til det fremlagte diskussionsgrundlag.

Holger K (SF) og Søren Søndergaard (Ehl) i salen

Det bliver også senere vedtaget med ganske få ændringer, hvoraf kun skal nævnes tilføjelsen af kravet om: At Danmark omgående trækker sine tropper ud af Irak og støtter irakernes ret til selv at bestemme. Det vedtagne grundlag findes her: http://www.fagligtansvar.dk/upload/att/Fagligekrav.doc

Omkring frokost sendes deltagerne i en masse forskellige workshops. Det er dér diskussionerne kan udfoldes. Jeg deltager sammen med 30-40 andre i den, der har titlen: Privatisering, den offentlige sektor og kommunerne med oplæg af Jan Helbak fra Odense. Vi får en meget kompetent gennemgang af de mange gråzoner og forkerte postulater i strukturreformen og den langt mindre kendte styringsreform. Tilsammen udgør de instrumenterne for en gennemgribende markedsgørelse af al offentlig virksomhed, en omlægning, der ikke nemt kan ændres, når den først er sket.

Derfor centrerer diskussionen sig også om Enhedslistens forslag om folkeafstemning om strukturreformen. De ønsker at SD skal støtte ønsket og dermed skaffe det nødvendige antal folketingsmedlemmer, til at afstemningen skal gennemføres. SD forholder sig afventende. Under alle omstændigheder kræver en folkeafstemning at befolkningen ved, hvad strukturreformen indebærer. Det er ikke en let opgave.

Som en del af grundlaget vedtages en fælles aktionsdag den 2. oktober. Med de erklærede formål:
At pege på konsekvenserne af den nuværende regerings politik.
At pege på en anden regering.
At pege på konferencens bud på en anden politik.
At styrke kravet om en folkeafstemning om regeringens smalle strukturforlig
.

I det mindste kan diskussionsgrundlaget bruges som udgangspunkt for en god diskussion, desværre nærer det også de parlamentariske illusioner og forventningerne til et ‘arbejderpolitisk’ samarbejde, der ikke ønsker at rejse den grundlæggende problemstilling i arbejderbevægelsen: “Hvorfor fløjter fagforeningerne ikke til kamp?”

Se også
Reformistiske gryderetter
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 17, 2004

Netavisen 31. august 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater