Ny Løn igen i fokus ved OK-fornyelsen

Tre store fagforbund giver allerede ved indledningen af overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, der skal være tilendebragt næste forår, udtryk for, at lønsystemet Ny Løn skal væk. Også det nye storforbund 3F vil have Ny Løn lavet om ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Forbundet er netop dannet som en sammenslutning af SiD og Kvindeligt Arbejderforbund. Det mener, at især de ufaglærte grupper i den offentlige sektor bliver snydt, når midlerne til ny løn fordeles.

Lærerne, sygeplejerskerne og de sundhedsansatte er indstillet på at tage en konflikt på spørgsmålet, som til gengæld er et afgørende krav for i hvert fald de amtslige arbejdsgivere, der har tre hovedkrav til overenskomstfornyelsen: Ny Løn er kommet for at blive, puljen til Ny Løn skal forøges, og arbejdsgiverne skal fortsat have mulighed for at rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere. De to første krav er åbenlyst knyttet til Ny Løn, hvilket det tredje også er, idet Ny Løn er et vigtigt redskab for arbejdsgivere til at belønne fedterøve og stræbere med “rene negle”.

I modsætning til arbejdsgiverne har Sundhedskartellet, Danmarks Lærerforening og Dansk SygeplejeRåd (DSR) som de store blandt andre meldt ud, at det nu er slut:
– Vi vil have en lønmodel, som passer til os. Langt størstedelen af lønnen skal ligge centralt. Det skal vore medlemmer være sikret, udtaler Connie Kruckow, formand for DSR, og fastslår derved, at det individuelle lønsystem er et usolidarisk system, der ikke uden grund af netop DSR’s medlemmer er blevet betegnet som fedterøvspuljer.

Ny Løn, der blev tvunget ned over hovedet på de ansatte i 1998, har fra sin barsel været forhadt blandt de ansatte. Systemet tilgodeser de “gode og effektive” ansatte ifølge arbejdsgiverne, hvilket kommer specielt ledelsesrepræsentanter til gode, og hvilket sker på bekostning af de såkaldt menige ansatte, der slider på gulvet.

Lønsystemet har da også ved hver eneste overenskomstfornyelse lige siden været kilde til uro. De faglige forhandlere har inden forhandlingerne lovet at tackle problemet, men er altid faldet til patten og har anbefalet overenskomsten. Den sidste overenskomstfornyelse i 2002 afveg derved, at DSR i utilfredshed meldte sig ud af kartellet KTO, der i flere omgange havde underkendt sygeplejerskernes modstand mod Ny Løn.

Netavisen 23. september 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater