Lego udflager

Notitser fra arbejdsplads og fagforening

Den kriseramte legetøjskoncern LEGO søger nu at løse sine afsætningsproblemer ved at flytte store dele af produktionen til Kina og dermed få billigere arbejdskraft. Ifølge ledelsens egne ord, så skyldes krisen ledelsens egne dispositioner med hensyn til valg af varesortiment, hvor de har satset forkert. Det skal nu ligge de ansatte, der som konsekvens bliver fyret, til last.
I samme forbindelse har direktøren Kjeld Kirk Kristiansen valgt at træde tilbage – for blot at indtræde som næstformand i bestyrelsen. Kjeld Kirk Kristiansen er tredje generation i familien, der startede LEGO tilbage i trediverne. LEGO er ofte siden blevet omtalt som den danske kometvirksomhed nr. ét.
Med beslutningen om at flytte kontor har Kjeld Kirk Kristiansen samtidig valgt at trække en klækkelig formue ud af koncernen.

Strejke i KAD’s forbundshus gav sejr

Efter to dages konflikt, hvor samtlige ansatte i KAD’s forbundshus på Christianshavn nedlagde arbejdet, måtte forbundsledelsen bide i det sure æble og genansætte en fyret tillidsrepræsentant. Jane Korzcak, formand i KAD, forsøgte at forsvare fyringen med en slankekur i forbindelse med sammenlægningsprocessen med SiD, der finder sted pr. nytår, men i onsdags måtte KAD-toppen så strække våben.
Fyringen, der betegnes som fejlagtig, blev trukket tilbage, og tillidsrepræsentanten får ved sammenlægningen et ualmindeligt langt opsigelsesvarsel på 22 måneder, hvortil skal lægges 16 måneder i form af en tillidsmandsbeskyttelse.

Kortfristet ledighedsfald

Ifølge Danmarks Statistik har der været et fald i arbejdsløsheden igennem de seneste måneder, med undtagelse af august, hvor ledigheden steg. Økonomer forventer, at faldet vil fortsætte svagt året ud, og derefter igen vil vende. Spådommen står i kontrast til tidligere udtalelser, der stillede et længerevarende opsving i udsigt med et dertil hørende drastisk fald i ledigheden.
Det nuværende fald er også mindre end forventet, hvilket forklares med, at “det svage fald i ledigheden i store træk opvejes af et stigende antal personer på aktivering”.

TIB forvandlede kongres til kamp

Forbundet for Træ-, Industri- og Bygningsarbejderne besluttede midt under deres kongres at stoppe den for at gå på barrikaderne. Det var underbetaling af polske bygningsarbejdere på Socialdemokratiets tidligere kursusejendom Solhavegård i Espergærde i Nordsjælland, der trak forbundets tillidsrepræsentanter af huse.
Årsagen til problemet er EU’s udstationeringsdirektiv, der i dette tilfælde giver polske arbejdsgivere mulighed for at udføre arbejde i Danmark til en lang mindre hyre end deres danske kollegaer. I det konkrete eksempel arbejder polakkerne for blot 74 kr. i timen.
I fredags forhandlede TIB med den polske direktør i et forsøg på at opnå overenskomst.

Netavisen 2. november 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater