DA kræver igen stramninger overfor ledige

Det vil tilsyneladende ingen ende tage. I årtier har betingelserne og vilkårene for de arbejdsløse bevæget sig nedad i en spiral, der ikke ser ud til at have nogen slutning. For 117. gang gentager Dansk Arbejdsgiverforening (DA), at det er de arbejdsløse, der er årsag til arbejdsløsheden:
– De er simpelthen for dovne til at påtage sig et arbejde, så nu har vi fundet kuren mod langtidsledige, lyder budskabet fra DA, der tilsyneladende betragter lediggang som en sygdom.

Kuren går i sin enkelthed ud på at afkorte dagpengeperioden, stramme rådighedsreglerne og en “kritisk gennemgang” af formidlingssystemet. Denne “kur” er blevet repeteret med jævne mellemrum uden, at der er blevet skabt flere arbejdspladser af den grund. Den søges også gennemført i en række andre EU-lande, herunder Tyskland, hvor denne ‘model’ har udløst de gigantiske demonstrationer mod Hartz IV.

Pudsigt nok fremkommer mirakelkuren lige i forlængelse af offentliggørelsen af en undersøgelse, som fastslår, at der finder en stigning sted blandt langtidsledige: Under VK-regeringen er antallet af langtidsledige vokset fra 33.000 i 2002 til mindst 50.000 eller præcist med 50 pct. på to år.

Ifølge A-kassernes Samvirke (AkS) kan stigningen sagtens være meget større, da tallene ikke medregner de mange langtidsledige, der er i (tvangs)aktivering. AkS har derfor efterlyst politiske initiativer, der kan bringe de langtidsledige i regulært arbejde.

Formanden for folketingets arbejdsmarkedsudvalg, Jens Vibjerg (V), har totalt overhørt henstillingen i blind tillid til, at “erhvervslivet ansætter de folk, de har brug for”.

Når nu ikke folketinget vil komme AkS i møde, så føler DA sig tilsyneladende kaldet, og meget bekvemt læner de sig op af Nyrup-regeringens effektive metoder:
– Vi skal gøre som i 1990’erne, da man skar ned på dagpengeperioderne, udtaler chefkonsulent i DA Erik Simonsen.

DA mener, at de 55-59 årige er specielt forkælet med en regel om, at de er sikret dagpenge i ni år mod de sædvanlige fire.

Netavisen 19. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater