Slavearbejde godkendt af fagforeninger

Løgstør kommune bruger skatteydernes midler til at støtte lokal virksomhed ved tvangsaktivering af kontanthjælpsmodtagere. LO og KAD i Nordjylland har blåstemplet projektet

Løgstør kommune honorerer Direktør Kim Berg med 420.000 for at stille arbejdspladser til rådighed for kontanthjælpsmodtagere i kommunen, som bliver “aflønnet” med deres bistandshjælp og nix weiter. Den nette sum forklares med aflønning af en arbejdsleder. Ordningen har fungeret i 7 måneder. Der kan være op til 15 tvangsaktiverede på Berg og Co.s pakkeri. Den 30. januar var der 6 aktiverede i “beskæftigelse”.

Ifølge Løgstør kommune hedder det sig, at “de ledige, der aktiveres på pakkeriet, opnår erfaring, rutine, håndelag, kvalitetsbevidsthed og kendskab til produktivitetskravene inden for industriel produktion”. Hertil kan tilføjes, at de lærer at arbejde for en yderst lav løn, der ligger på mellem 30 og 50 kr. i timen. Hvis de nægter at medvirke til denne løntrykkerfunktion, fratages de kontanthjælpen. Kommunen oplyser endvidere, at “der opbygges et kollegialt netværk, der giver selvtillid, mod og lyst til at prøve kræfter på arbejdsmarkedet”.

Der er jo ikke et tørt øje, når man tænker på kommunens omsorg for deres kontanthjælpsmodtagere. Kommunistisk Politik er desværre ikke i besiddelse af, hvor mange penge kommunen har sparet ved fratagelse af kontanthjælp til bistandsmodtagere, der af den ene eller anden grund har nægtet at medvirke til slavearbejdet.

Løgstør kommune har dermed indskrevet sig på det efterhånden landsdækkende kort over kommuner, der tvangsaktiverer arbejdsløse dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere. I en række lokalområder er fagforeningerne på mærkerne, når dette misbrug finder sted. Således førte massive protester fra SiD til, at en række kommuner måtte trække deres ordninger med Bodum tilbage sidste år.

Fagforeningernes kamp mod misbruget burde være en naturlig ting, idet de derved ikke varetager den dårligst stilledes del af arbejderklassen – de udstødte – men også egne medlemmers interesse mod løntrykkervirksomhed.

Men i Løgstør forholder det sig ikke sådan. Her har LO og KAD godkendt projektet, hvilket Landsorganisationen af Arbejdsledige (LA) har protesteret over. LA har anmodet Arbejdsmarkedsrådet i Nordjylland om at vurdere projektet. LA vurderer, at det i sig selv sandsynligvis ikke er tilstrækkeligt:
– LO og KAD sidder også i Arbejdsmarkedsrådet, så det er måske ikke på den måde, dette tvangsarbejde og denne skatteyderbetalte virksomhedsstøtte bliver stoppet.

Netavisen 11. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater