EU og illegal arbejdskraft  

Faglig kommentar
Kommunistisk Politik 8, 2005

Med EU’s krav om Lebensraum nach Ost blev EU udvidet med 10 nye lande, hvilket i dag betyder, at monopolernes EU består af 25 lande. Borgerne i de nye lande blev lovet ”guld og grønne skove”, hvis de stemte JA til en indlemmelse. Det gjorde de så. Arbejderne i det eksisterende EU var i al overvejende grad godt klar over, at det var blålys.

Fra protesterne mod EU og ‘servicedirektivet’
Bruxelles 19.03.05

Den østeuropæiske befolkning har i al for stor grad fået lov til at smage den bitre most, da de i forbindelse med murens fald øjnede ”Dollars”- og ”Dallas”-lignende tilværelser. Drømmen om limousiner og svømmebassiner er siden blevet slukket. Svovlstikkernes klare, varme skær brændte også ud for den lille frysende, fattige pige, som var sendt ud for at ernære sin familie. Med skæret slukkedes drømmene. Limousinerne er for mange blevet erstattet af ufrivillig kriminalitet: prostitution, narkosmugling, tyveri i værste Dickens-stil kombineret med allehånde plattenslageri. For de flestes østeuropæeres vedkommende er lykken forsøgt som illegal arbejdskraft under kummerlige vilkår.

Den største og mest systematiserede form for plat og svindel er den, som arbejdsgivere i Vesten – heriblandt masser af danske – har benyttet sig af. Eksemplerne er talrige og grove:

Østeuropæere uden opholds- og arbejdstilladelse er hentet ind over grænserne til arbejde i marker, gartnerier og plantager med meget mere. De såkaldte respekterede borgere benyttede og benytter den illegale arbejdskraft til renovering af egen ejendom. Lønnen består i kost og logi, hvilket ofte er identisk med en campingvogn eller det, der er værre. Det seneste og mest kendte eksempel er den tidligere sundhedsminister og nuværende udviklingsminister Ulla Tørnæs’ mand, der er en driftig storbonde, som ansatte ulovlig østeuropæisk arbejdskraft. I parentes bemærket kan nævnes, at han og konen tillige lever af store tilskud af EU’s landbrugsstøtte. Eksemplerne er mange, men det er kun toppen af isbjerget, offentligheden har set.

Den europæiske arbejderklasse frygtede med rette for såvel illegal som legal indvandring, hvor det sidste med tilpassede love og regler på legal vis skulle bruges til at trykke lønnen.

Fagbevægelsen pegede på muligheden af dette misbrug, da østudvidelsen endnu kun var på tegnebrættet. Fogh-regeringen og unionsliderlige socialdemokrater garanterede, at den illegale side ikke ville forekomme. Ret beset ønsker de heller ikke at skilte med, at Danmark tilsidesætter regler og love. Det officielle Danmark ønsker at give udtryk for, at der gælder ”ordnede forhold”. Derfor er der faldet en del – om end utrolig milde – domme, når arbejdsgivernes misbrug er kommet for dagens lys.

”I forhold til, hvor mange bygherrer og arbejdsgivere der er blevet afsløret i at have ansat udenlandsk arbejdskraft uden tilladelse, er det småt med, hvor mange der er blevet straffet for ulovlighederne,” konstaterer fagforbundet TIB (Træ, Industri og Byg). TIB har også opsnappet en meddelelse fra Esbjerg Politikreds, der er stolte over, at de ikke blot har rejst en række sager, men også fået ført dem til doms:
– Vi har haft 10 sager, der enten er sendt i retten eller afsluttet med bøder. Mindste takst er 3.000 kroner, men flere arbejdsgivere har måttet betale op til 48.000 kroner, har vicepolitimester Sten Bøjlund udtalt til DR Syd.

Det etablerede Danmark ønsker at reducere antallet af disse pletter, som i det kapitalistiske Danmark aldrig kan fjernes totalt. Arbejdsgivere bryder alle love. Det kønneste vil dog være at tilpasse lovene, så misbruget legaliseres.

Det har Socialdemokratiet nu fundet frem til. ”De vises sten” lyder i al sin enkelhed:
” Skal man effektivt bekæmpe plat og brug af ulovlig udenlandsk eller sort arbejdskraft på det danske arbejdsmarked, skal der være papir på et ansættelsesforhold allerede fra første ansættelsesdag. I dag kræves beviset først efter en måneds ansættelse.”

– Det handler om at få skilt fårene fra bukkene, så dem, der omgår reglerne med alle mulige krumspring og fiduser, ikke nasser på det store flertal, der følger love og spilleregler på det danske arbejdsmarked, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen.

Job-beviset vil ikke de genere de store arbejdsgivere eller godsejere, som med de nuværende love og regler helt legalt udnytter og underbetaler udenlandsk arbejdskraft, hvilket samtidigt er et instrument til at trykke lønnen.

Den europæiske fagtop i EFS og de danske forbundstoppe svigter arbejderne, når ikke de kalder til kamp for respekt for overenskomsterne, der sættes til side af EU-direktiver. Østeuropæere skal være velkomne på det danske arbejdsmarked – på danske overenskomster!

Se også
”Job-bevis er løsningen”
Kommunistisk Politik 8, 2005

Netavisen 13. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater