Kamp fra gulvet: Stem NEJ til overenskomsterne

I februar tikkede den ene meddelelse efter den anden ind om, at nu var overenskomsten i hus for industrien, for transportområdet, for byggeriet. De er reelt uden værktøjer imod social dumping, og bl.a. dette har fået Bygge-, jord- og miljøarbejdernes (BJMF) forhandlere til at stemme nej. Også Malernes forhandlingsudvalg anbefaler et nej.

Af GBe

I februar tikkede den ene meddelelse efter den anden ind om, at nu var overenskomsten i hus for industrien, for transportområdet, for byggeriet, men hvad betyder det?

Kort sagt vil det sige, at størstedelen af overenskomsterne, der er til forhandling nu, er forhandlet frem til et forlig, som medlemmerne af forhandlingsudvalgenes organisationer skal stemme om, før aftalerne kan underskrives og træde i kraft.

Elektrikeroverenskomsten, der ligner alle de andre overenskomster, anbefales således enstemmigt af Dansk El-forbunds hovedbestyrelse med begrundelsen, at de har fået det samme som Dansk Byggeri og nogle elementer fra industrioverenskomsten. Men vi har ikke givet indrømmelser, siges der i en pressemeddelelse.

Formanden Jørgen Juul Rasmussen fremhæver især markant forbedrede værktøjer til indsatsen mod social dumping.

Men hvad er det så for værktøjer? I industriens forligsaftale er det ikke lykkedes mig at finde nogen bestemmelser, der kan bruges mod social dumping. I byggeområdets OK-forlig er det i hovedsagen nogen gummibestemmelser om ”misforhold ved lønfastsættelsen” og ”omgåelse af overenskomstens bestemmelser”, bestemmelser der stort set altid vil føre til faglig voldgift i ArbejdsUretten. Altså blot lidt mere opfindsomhed fra virksomhedernes side.

Det har fået Bygge-, jord- og miljøarbejdernes (BJMF) forhandlere til at stemme nej og alle er indkaldt til medlemsmøde den 19.3., hvor forbundets forhandlere skal forklare sig.

Formanden, Claus Westergreen, siger at protokollatets bestemmelser er ”et lille skridt på vejen – og som nogle har kaldt kædeansvar light, men det er ikke et egentlig kædeansvar”.

Han er ligeledes kritisk overfor, at protokollatet bortfalder ved næste overenskomst.

En anden væsentlig årsag til at BJMF ikke anbefaler forliget er, at overenskomsten bliver treårig i en tid hvor det forventes at byggeriet går bedre tider i møde.

Formand for BJMF Claus Westergreen

Hos malerne brød forhandlingerne sammen den 6.3. Den enighed der var opnået mellem Danske Malermestre og Malerforbundet i Danmark om at arbejdet skal være overenskomstdækket, hvis det gives videre til en underentreprenør, blev nemlig underkendt af Dansk Arbejdsgiverforening.

Derfor anbefaler Malernes forhandlingsudvalg et NEJ til overenskomsten.

Også på det grønne område er der problemer med at nå frem til et forlig.

Danske Anlægsgartnere har fået ny ledelse og dermed et nyt forhandlingshold. Derfor læner de sig så meget op ad Dansk Arbejdsgiverforening, at de tilpassede aftaler om løndumping blev underkendt, og forhandlingerne brød sammen, på trods af at tilsvarende aftaler allerede er godkendt på transportområdet.

10. marts meddelte forligsmanden, at de varslede konflikter udsattes med yderligere 2 uger, at der var indgået forlig for ca. 88 % af de involverede arbejdere, og at der torsdag indledes forhandlinger om mæglingsforslag, hvor der ikke er indgået forlig.

Arbejdsgivernes organisationer stemmer som regel i repræsentative forsamlinger, og de vedtager stort set altid de forhandlede aftaler, mens på arbejdernes side skal de fleste overenskomster til afstemning blandt medlemmerne.

De afstemninger anbefales oftest af de enkelte fagforbundsledelser, og da der også er sammenkædningsregler for afstemningsresultaterne, sker det sjældnere og sjældnere at en aftale stemmes ned. Et flertal mod overenskomsten i et enkelt fag resulterer derfor heller ikke i lovlige konflikter.

Link til Industriforliget

Rekord mange faglige sager om dumping
EU-fagligt netværk 11. februar 2014

Læs også

Ingen reallønssikring ! Ingen fremskridt !
Sig Nej til OK2014 !

Netavisen 11. februar 2013

Netavisen 12. marts 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater