SiD: Tænkepause i privatisering

Valgkampen har været i gang i mange måneder. De borgerlige lægger ikke skjul på deres liberalistiske planer. Helbredet og sundheden skal “sikres” via private forsikringsordninger. Alderdommen er allerede gjort afhængig af indbetalinger til pensionskasserne. Der er ikke langt mellem de åbent borgerliges tankegang og den siddende regering; men valgkampen kalder på profilering. Her spiller privatisering og begreber som individualisering contra kollektive og sociale rettigheder en stor rolle. Socialdemokratiet udbasunerer Venstre som den store stygge ulv, hvor alle egne gerninger går i glemmebogen. Specialarbejdernes Forbund er netop nu kommet regeringen til undsætning.
SiD har foreslået en tænkepause, som skal bruges til at diskutere en modernisering af den offentlige sektor. Til det formål har de fremstillet en rapport, der bærer navnet “Fremtid i velfærd”. SiDs formand, Poul Erik Skov Christensen, mener, at tænkepausen skal bruges til at diskutere, hvad vi egentlig vil med den offentlige sektor:
– Jeg tænker først og fremmest på de store planer om at privatisere blandt andet Post Danmark, DSB, og naturgasnettet. Men det kunne jo også være en opfordring til at tænke sig om en ekstra gang, inden man udliciterer snerydningen. Det kunne jo være, at man kunne gøre det ligeså billigt.
Den sidste sætning afdækker på glimrende vis, hvordan SiD forestiller sig, at tempoet i privatiseringen skal afdæmpes: De offentligt ansatte skal løbe stærkere. SiD har da også tidligere brystet sig over, at flere af deres medlemmer på offentlige arbejdspladser har budt – og vundet – udliciteringer på bekostning af arbejdsforhold.

SiD gør det til et hovednummer, at hvis Venstre og de borgerlige kommer til magten, så vil det gå rent galt. Det nævnes ikke med eet ord i Fremtid i velfærd, at udliciteringen er dikteret af EU. Det nævnes heller ikke, at 49% af Post Danmark A/S er på private hænder, eller at DSB-Gods er privatiseret. Det nævnes heller ikke, at Combus blev solgt for én krone til det britiske monopol Arriva. Statslige beslutninger under Nyrup-regeringen. Masser af andre eksempler kan trækkes frem i dagens lys. Hertil skal lægges amtslige og kommunale privatiseringer, der blandt andet hænger sammen med finansministeriets dikteringer af tvungne økonomiske besparelser/frasalg.
På de områder bærer SiD skyklapper:
“Det unikke ved den danske velfærdsmodel er netop, at vi alle har lige adgang til til velfærdssamfundets ydelser. Denne lige adgang er et fundamentalt element ved den danske model, og det ligger dybt i danskernes bevidsthed, at sådan ønsker de det også fremover. Kun få ønsker et samfund, hvor det er pengepungens størrelse, der afgør, om man kan få lægehjælp.”
Nogle vil med rette hævde, at SiD har sovet i timen. Der er ikke lige adgang til uddannelse, lægehjælp, transportmidler, arbejde og indkomst, boliger, rimelige levevilkår osv. osv. Det er afskaffet for mange år siden, og udviklingen er forværret under Nyrup.
Hvis SiD virkelig har regulære hensigter, er der ikke brug for en tænkepause. En tænkepause vil ikke genoprette tingenes tilstand. Slet ikke en tænkepause, der skal give Socialdemokratiet kunstigt åndedræt få måneder før Nyrup er tvunget til at udskrive valg.

-gri
Læs også: Faglig kommentar s. 24


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater