SiD-kongres startet med stor uro

SiD har som et af landets største forbund i weekenden opstartet rækken af de mange forbundskongresser i efteråret. Der ligger mange tunge, vigtige problemstillinger foran de 900 delegerede, som de på vegne af medlemmerne burde rejse til diskussion; men langt fra alle blev overhovedet berørt i formandens, Poul Erik Skov Christensens beretning. Der er ellers tid nok, da kongressen strækker sig over flere uger.
LO´s formand, Hans Jensen, fik ellers sat sindene i kog, da han på førstedagen forsøgte at forklare fagbevægelsens engagement i gratisavisen MetroXpress. LO har kastet 22 millioner af medlemmernes surt indbetalte kontingentkroner i en avis få måneder efter, de selv samme ledere lukkede deres eget hoforgan, Det fri Aktuelt. Millionerne er kastet ud i et nyt avisprojekt, som baserer sig på korte nyheder taget fra Ritzau´s bureau og kun uddeles i København, uden den mindste redaktionelle indflydelse.
MetroXpress “udmærker” sig tilligemed ved ikke at have overenskomst med de ansatte, der heller ikke er fagligt organiserede.

Allerede inden kongressens åbning har en række SiD-afdelinger og tillidsrepræsentanter igangsat en underskriftindsamling, der protesterer mod LO-investeringen. SiD-Holstebro og tillidsfolkene på de to største virksomheder på Fyn, Micro Matic og Lindøværftet, har sat hver deres landsdækkende protester i gang. Formanden for SiD-Herning, Mogens Nielsen, har erklæret, at fagforeningen vil melde sig ud af LO-Herning, hvis ikke LO trækker investeringen tilbage. I LO´s egen ledelse er der heller ikke fuld opbakning til investeringen. Således har foreløbig fire amtsformænd udtrykt deres utilfredshed; – heriblandt formanden for Storkøbenhavn.
På SiD-kongressen kom harmen også voldsomt til udtryk, og udløste taktfaste og omfattende klapsalver:
– Sælg de aktier lige så hurtigt, som du købte dem. Det er menneskeligt at fejle; men det er utilgiveligt at overhøre medlemmernes, sagde Christian Juhl, formand for SiD-Silkeborg, med slet skjult henvisning til LO´s egen medlemsundersøgelse, der angiver, at 75 pct. af medlemmerne er utilfredse med investeringen.
Christian Juhl stillede også spørgsmål til SiD-ledelsen angående deres eventuelle opbakning til projektet, hvilket SiD ikke i deres pressedækning omtaler – af naturlige årsager. De har nemlig som repræsentanter i LO´s repræsentantskab og hovedbestyrelse sandsynligvis givet grønt lys.
Leif Andersen, formand for en SiD-afdeling i Århus, påpegede, at MetroXpress bringer annoncer, der anbefaler medlemskab af kristelige fagforeninger.

Harmen har så at sige indtil videre overdøvet de mange andre væsentlige problemstillinger på kongressen. Heraf er eet af dem et krav om en satsregulering af dagpengene, så dagpengeberettigede får samme stigning som medlemmer i arbejde. Arbejdsløse har gennem en årrække mistet omkring 15.000 kr. om året på denne konto. SiD kunne med al rimelighed rejse samme krav for kontanthjælpsmodtagere.

Netavisen 11. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater