Fogh-regeringen øger sin aktive krigsdeltagelse

Dansk og global storprotest 18. marts

På trods af manglende opbakning til de amerikanske krige vil Fogh-regeringen styrke sin lakajtjeneste for USA

Kommunistisk Politik 2, 2006

Stik imod hvad et markant flertal af danskerne mener, vil regeringen forlænge de danske besættelsestroppers deltagelse i Irak-krigen og samtidig mere end fordoble antallet af danske soldater i Afghanistan, så styrken der kommer op på 360 mand.
Det førstebehandles i folketinget torsdag den 19. januar. En vedtagelse er planlagt til den 26. januar.

60 pct. af danskerne er imod deltagelsen i Irak-krigen og vil have tropperne hjem hurtigst muligt. Både George Bush og Tony Blair – hovedaktører i Irak-krigen – er under stærkt pres fra stadig mere kritiske befolkninger. Begge trues af rigsretssager. Også Anders Fogh og hans krigsforbryderregeringen er under pres, men fastholder alligevel den tætte alliance med Bush’s USA til den bitre ende, og vil tilmed øge den aktive danske deltagelse i de amerikanske kolonikrige.

Kamptropper til Afghanistan

Formelt føres krigen i Afghanistan, der indledtes kort efter 11. september 2001, nu i NATO-regi af ISAF, de såkaldte ‘fredsbevarende styrker’ på 12.000 mand. Den afghanske modstand mod den udenlandske besættelse er vokset betydeligt gennem det seneste år – og Bush-regeringen har presset på for at få sendt stadig flere soldater fra NATO-lande til Afghanistan. Også med henblik på at trække en del af de 20.000 amerikanske styrker, der har været forrest i kamphandlingerne i operation “Enduring Freedom”, ud til krig andre steder.

Situationen i Afghanistan er langt fra det rosenrøde billede, krigspropagandaen tegner. Den amerikansk indsatte regering har ingen kontrol uden for Kabul, landets økonomi er totalt i ruiner, opiumsproduktionen er den væsentligste produktion.

I øjeblikket er der 160 danske soldater i Afghanistan. Det skal øges med 200 – og 290 af disse kampsoldater skal sættes ind i den sydlige del af landet, hvor de mest omfattende krigshandlinger finder sted. Det skal ske under britisk kommando og til direkte afløsning af amerikanske tropper.
De danske soldater sendes af sted for at komme i kamp.

Den usikre situation i området har fået det hollandske liberale regeringsparti D66 til at sige nej til at sende yderligere soldater til Afghanistan.

Angrebshær – torturhær  

Den danske hær er gennem de seneste år blevet forvandlet til en hær for imperialistisk aggressionskrig, som sendes i krig i internationale brændpunkter. Diverse ‘brede’ forsvarsforlig har gennemført denne omstilling fra fokus på forsvar af landet selv til deltagelse i USA’s og NATOs krige. Nu forlanger Jægerkorpset tilmed at få flere krigsopgaver – for øvelsens skyld og for at vise at det er pengene værd!

En imperialistisk hær, der fører aggressionskrig mod andre folk, er i sagens natur en undertrykkende og racistisk størrelse. En torturhær.

I sidste uge afsagde Københavns Byret dom i sagen mod Anne-Mette Hommel og fire sergenter fra Militærpolitiet. De blev kendt skyldige i at have brudt Geneve-konventionenen og brugt tortur mod den danske hærs fanger i Irak. Til gengæld fritog Københavns Byret hende for straf, fordi hun enten fik forkert eller ingen vejledning af sine overordnede.

Anne-Mette Hommel har appelleret – og vil pure frikendes. Hun vil ikke være syndebuk Hendes pointe er, at hun fulgte ordrer og blot praktiserede sin militæruddannelse.
Hvordan sagen vendes og drejes: Den danske hær har anvendt tortur i Irak.

Og ansvaret ligger ikke blot hos hærledelsen. Det hviler først og fremmest på Anders Foghs krigsforbryderregering og på alle de krigspartier, som har forvandlet hæren til en angrebs- og torturhær, der parktiserer ‘vestlig civilisation’ i Afghanistan og Irak.

Foran indgangen til Københavns Byret, hvor Hommel blev dømt, var der rejst et stort banner fra Nej til krig:
NEJ TIL TORTUR – TROPPERNE RETUR!

18. marts – 3 års ulovlig besættelse af Irak

I Danmark og verden over forberedes massive protester lørdag den 18. marts ved 3-års-dagen for starten på den ulovlige krig mod Irak. Der vil være en kæmpedemonstration i København fra den amerikanske ambassade kl. 12 og store demonstrationer i Århus og Odense og måske også andre steder under parolen ” Stop Foghs krig – Tropperne hjem, nu!”

Se også
Udtalelse fra Nej til Krig, København
med antikrigsbevægelsens aktuelle krav i forbindelse med Irak-krigen

Se mere om demonstrationerne i Danmark 18. marts på
www.nejtilkrig.dk

Netavisen 18. januar 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater