Arbejdsgivernes krav om at få flere unge på lav løn er landet som en politisk aftale i Folketinget med enighed mellem alle partier. Forslaget har bevæget sig fra Dansk Arbejdsgiverforening til et regeringsforslag frem til et vedtaget politisk grundlag. DA glæder sig over ”at det første skridt er taget til de nødvendige regelændringer” så ”flere unge kan opleve værdien af et fritidsjob”. Endnu engang ser vi, hvordan det er skyggeregeringen DI og DA der bestemmer politikken og dikterer forringelser for de unges arbejdsmiljø og sikkerhed.
Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH bakkede allerede i juni op om idéerne i arbejdsgiverforslaget, så vejen er banet for de konkrete ændringer, der skal sikre store forringelser af beskyttelsen af unge på arbejdsmarkedet og give arbejdsgiverne en udvidet udbytningsret af de unge.
Aftalen giver arbejdsgiveren råderum over langt flere unge på lav løn. Nu kan arbejdstiden for unge der er fyldt 15 år placeres i tidsrummet mellem kl. 6 og kl. 22 eller mellem kl. 7 og kl. 23 på tværs af alle brancher. De konkrete lempelser i øvrigt skal der arbejdes med hen ad vejen.
”Regeringen vil gennemføre en række initiativer, som har til formål at gøre det lettere for arbejdsgivere og foreningsliv at tilbyde unge et job. De foreslåede regelændringer evalueres i løbet af andet halvår 2026, og det indebærer bl.a. at se på de unges psykiske arbejdsmiljø.” Aftale om flere unge i fritidsjob
Enhedslisten, der også er med i aftalen dækker sig ind under netop dette figenblad. Victoria Velásquez udtaler:
“Derfor er vi glad for den opfølgning og evaluering, der kommer, efter at regeringen og parterne udvider hvem, der må sidde bag kassen. For vi har en særlig forpligtelse i at beskytte unge mod ikke at slides op eller opleve stress og urimelige arbejdsforhold – vi skal sikre, at deres første møde med arbejdsmarkedet er trygt og sundt”.
Aftalen er skruet så smart sammen, at rammerne er lagt med den udvidede arbejdstid og enigheden om, at unge skal tidligt ud på arbejdsmarkedet og i langt flere timer. Nu skal rammerne fyldes ud af arbejdsmarkedets parter.
De ønskede lempelser fra arbejdsgiverne er udover arbejdstiden bl.a. muligheden for at unge kan arbejde med, det de kalder ”ufarlige maskiner og uskadelige kemikalier” og at børn fra 13 år kan sidde ved kassen, uden der længere vil være krav om at en voksen er til stede efter kl. 18.00, nu ‘hvor mobiltelefonen er opfundet’.
Også det offentlige arbejdsmarked vil kunne profitere på den billige arbejdskraft, idet den udvidede arbejdstid vil give mulighed for fritidsjob på plejehjem mm på skæve tider.
Vejen er rullet ud for et angreb på unges rettigheder på arbejdsmarkedet. Hvordan regeringen overordnet prioriterer arbejdsmiljøet afspejler sig i finanslovsforslaget for 2025. Her er der lagt op til at skære Arbejdstilsynets bevilling ned med 7,1 millioner kroner i 2025 og 18,7 millioner kroner årligt herefter!
Regeringen og Folketinget fører ren klassepolitik, dikteret af arbejdsgiverne. Der må mobiliseres mod denne reaktionære politik, der sender milliarder af kroner til krigene, skærer ned på alt hvad der er socialt og kaster de unge i grams til arbejdsgiverne, der kun tænker på at øge deres profit.
Læs også
Arbejdsgiverne vil have mere billig arbejdskraft mellem 13 og 17 år
KPnet 12. juni 2024
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne