Arbejdsgiverne vil have mere billig arbejdskraft mellem 13 og 17 år


SVM regeringen og Dansk Arbejdsgiverforening vil have flere unge mellem 13 og 17 år i arbejde, have udvidet deres arbejdsområder, arbejdstid og tider på døgnet de må arbejde. Regeringen er derfor kommet med et nyt beskæftigelsesforslag for unges fritidsjob.
Guleroden er det evige mantra om ”at det skal kunne betale sig at arbejde” med en fritagelse for fremover at skulle betale arbejdsmarkedsbidrag. Og for den enkelte unge er både fritidsjob og en lille skattelettelse et velkomment bi­drag til lommepenge.

Arbejdsgiverne og regeringen har imidlertid en hel anden dagsorden end at hjælpe de unge økonomisk. Allerede i dag varetager mange unge, hvad der tidligere var almindeligt voksenarbejde – men til en langt lavere løn, med dårligere ansættelses- og arbejdsvilkår. Det skal nu udvides til at gælde langt flere jobs og arbejdsopgaver.

Dansk Industri glæder sig over, at børn og unge nu skal kunne arbejde med, hvad virksomhederne definerer som ufarlige maskiner og uskadelige kemikalier. Staten glæder sig over, at der skal arbejde flere 13-17- årige i offentlige institutioner.

De nye regler vil være et generelt angreb på arbejdstiden for de unge. De skal kunne arbejde flere timer om ugen, og den tidsperiode de må arbejde i vil kunne udvides til mellem kl. 06 – 23 i alle brancher. Og med mulighed for udvidet skæve arbejdstider mellem kl. 04-06 i specifikke brancher som plejehjem.

Regeringens udspil er i hovedtrækkene et afskrift fra det udspil Dansk Arbejdsgiverforening kom med tilbage i marts måned. En vanlig praksis efterhånden når der skal laves lovgivning på beskæftigelses- og arbejdsmarkedsområdet.

En tredjedel af alle de unge fritidsjobbere arbejder i supermarkeder og her er der lagt op til, hvad fagforeningen for butiksansatte, HK Handel kalder katastrofale ændringer for de helt unge. Regeringen vil gøre det muligt for børn på 13 år at sidde ved kassen, og der skal ikke længere være krav om at en voksen er til stede efter kl. 18.00, nu ‘hvor mobiltelefonen er opfundet’.

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at kasseassistenter har en grim førsteplads i at blive udsat for seksuel chikane på deres job. Og de har et rigtigt hårdt arbejdsmiljø, hvor 8 ud af 10 indenfor de seneste år har oplevet overfusning og trusler. Det er tal der unægtelig sætter regeringens og arbejdsgivernes sukkersnak om at give de unge mere værdighed og selvtillid gennem deres første job i relief.

Den næststørste branche som unge fritidstidsjobbere arbejder i er cafe, resturant, kiosk og post- og kurer (bl.a. avisbude). Ifølge HKs jobspatruje arbejder en stor del uden ansættelseskontrakter og hver 4. af alle fritidsjobbere kender ikke deres rettigheder.

At lovforslaget har et klart klasseaspekt vendt mod endnu en udvidelse af lavtlønsmarkedet er der ingen tvivl om. For yderligere at understrege dette opfordrer Dansk Arbejdsgiverforening til at kommuner, skoler og ungerådgivninger gør en særlig indsats for at rekruttere flere børn og unge fra såkaldt socialt udsatte boligområder til arbejde som billig arbejdskraft.

Forslaget er endnu en grund til at gå imod arbejdsgiver-regeringen og dens klassepolitik.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater