USA-imperialismen er under pres fra vreden og protesterne mod Israels folkemord

Biden og Blinken har rejst rundt i Mellemøsten og forsøgt at tage en humanitær maske på, mens de har givet deres fulde opbakning til Israels ret til folkemord. De står nu i en situation, hvor de bliver mødt af en stigende vrede fra verdens folk og deres front af allierede lande i Mellemøsten smuldrer.

For imperialisterne i USA er det helt centralt at bevare Israel som deres brohoved og støttepunkt i Mellemøsten. Derfor støtter de Israel med milliarder af dollars og krigsudstyr og danner en tæt alliance med det israelske, zionistiske monopolborgerskab, der ikke viger tilbage for noget i deres fordrivelse af palæstinenserne.

Der er store økonomiske interesser i Israels offensiv og fordrivelse af palæstinenserne for Israel eget monopolborgerskab og for deres allierede. Ikke mindst interesser i olie og gas. Fra 2009 har Israel gjort fund af naturgas og i 2021 stod det klart, at der ligger store uudnyttede reserver af olie og gas lige ud for Gazastriben, anslået til en værdi af 524 milliarder dollars. Udvindingen er siden de første fund vokset støt og har gjort Israel til gas-eksportør. Israelske monopoler kræver ret til den palæstinensiske jords rigdomme 

D. 29 oktober underskrev 6 multinationale virksomheder en aftale med Israel om udnyttelse af naturgasfundene i det østlige Middelhav. Omkring udvindingen ligger der en plan mellem EU, Egypten og Israel om en pipeline, underskrevet i sommeren 2022, som er en del af energikrigen mellem USA/EU og Rusland.

Et andet gasprojekt planlægges i samarbejde med De Forenede Arabiske Emirater, som allerede har investeret stort i eksport af israelsk gas. De Forenede Arabiske Emirater er et af de lande der har ’normaliseret’ forholdet til Israel i den seneste periode. I parentes bemærket en ’normaliseringsproces’ der er under sammenbrud pga hele protestbølgen i Mellemøsten og globalt mod Israels massakre, til stor uro for USA-imperialismen.

Én ting står i vejen for disse og andre imperialistiske planer i området – palæstinenserne. Rørledningen i samarbejde med De Forenede Arabiske Emirater skal løbe lige nord om Gaza og gasrørledningen i samarbejde med EU skal løbe lige syd for Gazastriben. Siden de palæstinensiske befrielsesorganisationers angreb d. 7. oktober har den nuværende gasrørledning været lukket ned. Israels og Vestens interesser i gas er helt klar en af de afgørende årsager til den nuværende fordrivelse af palæstinenserne.

USA, EU og Israel – står sammen i rivaliseringen med Kina og Rusland

En anden af USA og EU’s store planer i deres rivalisering med særligt Kina er en alternativ transportvej der skal gå op imod Kinas ’silkevej’. En plan der dog nu står svækket pga de store omgrupperinger og opbrud i Mellemøsten på baggrund af modstanden mod Israels massakre og solidariteten med palæstinenserne.

USA, EU og stod frem med denne plan på det seneste G20-topmøde. Projektet skal skabe en effektiv forbindelse mellem Indien, Mellemøsten og Europa og Israel står helt centralt i planen, et stor-Israel, der opererer med palæstinensernes land. EU wants to build rival New Silk Road to India

Her er det ikke gas og olie, men kapitalismens ’grønne’ eventyr der er i centrum.

Ursula von Leyen udtalte:

“Dette er intet mindre end historisk,” sagde von der Leyen. “Det bliver den hidtil mest direkte forbindelse mellem Indien, Den Arabiske Golf og Europa: med en jernbaneforbindelse, der vil gøre handelen mellem Indien og Europa 40 % hurtigere; med et elkabel og en ren brintrørledning, der vil fremme handelen med ren energi mellem Asien, Mellemøsten og Europa; med et højhastighedsdatakabel, der vil forbinde nogle af de mest innovative digitale økosystemer i verden og skabe forretningsmuligheder hele vejen,” sagde hun på topmødet.

Israel spiller en helt central rolle i planen og der vil blive postet et stort milliardbeløb ind fra USA og EU og Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater skulle være medinvestorer.

En del af denne transportvej skulle være ”Ben Gurion Kanalen”. En plan der blev lanceret for godt et år siden – og kanalen skal løbe lige gennem de palæstinensiske områder i Gazastriben. Denne plan forbinder sig til zionisternes plan for et ”stor-Israel”, der indebærer total fordrivelse af palæstinenserne.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu bekræftede for nylig Israels plan om at fordrive de 2, 3 millioner palæstinensere  i Gaza over grænsen til Egypten. Det sker efter dokumenter om planen er blevet lækket. Israel ønsker at fordrive palæstinensere i Gaza til Egypten Israel ønsker at fordrive palæstinensere i Gaza til Egypten

Vreden og protesterne hos folkene verden over er imidlertid nu så stor, at USA’s bastioner og strategiske planer er begyndt at vakle. USA kæmper desperat for at fastholde sine allierede i mellemøsten og deres opbakning til Israel.

De allierede lande falder fra, frem for alt pga protesten og vreden i hele regionen hos arbejderne og befolkningen. De afviser i større og større grad USA’s kriminelle politik og støtte til Israel.

Vores egen regering står 100% bag Israel og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen var et ekko af USA-imperialismen, da han i sidste uge besøgte Israel. Det skete dagen efter, at Israel endnu engang havde massakreret et hospital.

“Der er ingen tvivl om, at Israel har ret til at forsvare sig selv i den her situation, men det skal selvfølgelig ske inden for rammerne af folkeretten, herunder den humanitære folkeret. Det er blandt andet det, jeg skal tale med min israelske kollega om,” udtalte Lars Løkke.

Hvordan kan man gennemføre en massakre indenfor rammerne af folkeretten? Spurgte vi

Kom med til møde – online eller i APKs bogbutikker

APK debat/aktions møde 22.11.23: Styrk solidariteten med det palæstinensiske folks kamp


Læs også
Udtalelse fra APK’s Novemberkonference:
Støt palæstinensernes retfærdige modstandskamp – Stop Israels folkemord!

 
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater